IFK Göteborg

Mild: Stahre sitter säkert

FOTBOLL

Fiaskosatsning, underpresterande stjärnor, tolva i allsvenskan –
Sportbladet ställer IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild mot väggen

GÖTEBORG. Ny träningsanläggning, ny tränare och flera tunga ­nyförvärv.

Men det har inte hjälpt – efter 14 omgångar ligger storsatsande IFK Göteborg tolva.

Sportbladet ställde sportchefen Håkan Mild mot väggen.

Ni har en väldigt stark trupp på pappret och många namnkunniga nyförvärv. Varför har det gått snett?

– Vi har inte gjort tillräckligt många mål och släppt in en del på underliga sätt. Vi har inte fått ihop laget som vi vill i alla matcher. Men det ser jättebra ut stundtals, som mot Helsingborg senast. Då borde vi gjort mer än ett mål.

Kan det ha blivit för många förändringar på samma gång?

– Visst, så kan det säkert vara. Samtidigt har vi väldigt bra fotbollsspelare och jag tror att det kommer att bli jättebra över tid.

Men nu har ni ju snart spelat en halv säsong.

– Så är det, men det är väldigt få matcher där man kan säga att det har varit extremt dåligt. Det har inte ballat ut på något sätt. Däremot har vi inte fått till den lilla pricken över i:et.  Resultaten är inte bra, men vi har bra träningsverksamhet, bra energi, bra fart och det finns mycket teknik i laget.

När det gäller nyförvärven, har ni fått valuta för pengarna där?

– Det är för tidigt att svara på, det vore helt fel att döma ut dem nu. Vi har inte fått med oss resultaten än så länge. Sedan får vi se hur det blir i framtiden.

Många tycker att laget är felbyggt, med för många centrala och bollkära mittfältare samtidigt som det kanske saknas en spelande mittback. Kommentar?

– Vi har många bra mittfältare, helt klart, och vi har bra mittbackar också. Vi startade med en trupp på 20 man varav tre är målvakter och då är det viktigt att man kan spela på olika positioner. Det tycker jag att våra spelare kan. Mot HIF hade vi två jättespelskickliga mittbackar (Philip Haglund och Jakob Johansson, båda mittfältare i grunden). Vi har ett offensivt balanserat lag, det är helt riktigt. Men vi jobbar med balansen så att vi får ut det bästa av varje individ. 

Stahre sitter säkert

Men är det ändå inte försvaret som varit akilleshälen?

– Nej, det kan man inte säga. Visst har vi väl släppt in lite underliga mål, men hade vi bara gjort fler mål på alla chanser vi skapat hade vi legat bra mycket högre upp i tabellen. Det är en större fråga.

Vad hade du gjort annorlunda med facit i hand?

– Det finns garanterat många saker, men på rak arm kommer jag inte på något. Jag får analysera det djupare innan jag slänger ur mig något i en intervju. Och du skulle aldrig kunna få mig att säga att vi inte skulle tagit den eller den spelaren. Det kommer inte att hända.

Tror du att Tobias Hysén har ­påverkats negativt av att han har blivit lagkapten, att ansvaret tynger honom?

– Det får du fråga honom om, men han är a–landslagsspelare och ska ha mycket ansvar. Det vore märkligt om inte han fick det. Jag tror bara att han gillar det.

Sitter Mikael Stahre säkert?

– Ja. Micke har en enorm energi och frenesi och ger allt på träningarna. Tittar man på våra träningar inser man nog att det är full fart och en jävla energi. Med tanke på det bådar det gott. Vi har absolut inte fått ut allt i matcherna, men Micke och Magnus (Edlund) och de andra ledarna gör ett jäkla jobb på träningarna tillsammans med spelarna.

”Det är extremt tungt”

En jättetalang som Joel Allansson har blivit lidande av storsatsningen, trots att han kanske var er bäste mittfältare i höstas.  Håller du med om det?

– Nej, det vet jag inte. Han har fått spela ett antal matcher också (fem från start, fyra inhopp, haft skadebekymmer på slutet). Med tanke på att vi bara hade 20 spelare, nu har vi lyft upp tre ynglingar, så är det sund konkurrens. Så mycket är det inte så att man inte får möjlighet att spela. Har man svårt att klara av den konkurrensen, vilket Joel definitivt inte har, så kan man inte tänka på att spela i andra föreningar ute i Europa. Det är ganska tuff konkurrens i Ajax, Manchester City och Lyon. Är du tillräckligt bra får du spela.

Du är huvudansvarig för det sportsliga, känner du dig trygg på din position? 

– Äh, patetisk fråga. Vi lever alla i den här världen att vi är utbytbara. Så är det bara. Ibland får man vara med och ibland inte. Men det är inte min fråga och det går inte att fundera över det. Man kan bara göra sitt bästa och kämpa som fan. Men räcker inte det så får man göra något annat. Jag tar ett år i taget.

Hur mår du egentligen?

– Det är extremt tungt, det är det. Man lever i en resultatbaserad verklighet där man hela tiden vill vinna matcher och nå titlar. Går det inte vägen är det jävligt surt. Samtidigt är jag inte uppfostrad med att man ska lägga sig ner och dö när det går emot.

Hur mycket jobbar ni med det mentala i det här läget?

– Micke och de andra jobbar väldigt mycket med just den biten. Han är en ledare som alltid är påkopplad och tänker på vad som är bäst för spelarna. Sedan finns Johan Örtendahl (mental rådgivare) för den som vill, men vi har inget tvång.

Topp tre var målsättningen före säsongen, har ni reviderat den nu?

– Nej, det har vi inte. Vi behöver poäng, men det är inte ouppnåeligt.

Ni har många skador i försvaret. Vill ni förstärka där i sommar?

– Inom en vecka har vi två backar som är tillbaka (Kjetil Waehler och Mikael Dyrestam) så jag ser inte det som något stort problem. Men om Jakob och Philip spelar som mot Helsingborg får de svårt att platsa där.  Det är inget tvång att förstärka på någon position, men sedan vet man aldrig vad som händer när det gäller spelare ut.

”Kommer bli bra på sikt”

Malmö FF uppges rycka i Tobias Sana. Vad kan ni göra för att få honom att stanna?

– Jag har ingen aning om MFF. Vi har erbjudit Sana ett avtal och för diskussioner. Vi pratade i dagarna. Sedan får vi se vad som händer.

Hjalmar Jonssons, Hannes Stillers och Stefan Selakovics kontrakt går ut i höst. Är det aktuellt att förlänga dem?

– Tre duktiga spelare. Det är en diskussion vi får ha med tränarna, men i dagsläget har vi inte påbörjat några diskussioner med någon.

 Om du hade mitt jobb, vilken fråga hade du då ställt till IFK Göteborgs sportchef?

– Det var en lite rolig fråga. Typ ”varför tror du att ni ska kunna ändra på det här, ni ligger ju tolva efter 14 matcher?”. Då svarar jag att tid är en aspekt, det är nya ledare och det tar ett tag att spela ihop ett nytt lag, men framför allt att vi har väldigt många duktiga fotbollsspelare. Kan vi få den här gruppen att jobba väldigt hårt tillsammans och få en rollacceptans så är jag övertygad om att det här blir bra på sikt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

IFK Göteborg

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

IFK Göteborg