Stjärnan riskerar fem års fängelse

Beskedet från spanska åklagaren

Foto: Salvatore Di Nolfi / TT / NTB Scanpix

avAndreas Käck

FOTBOLL

Xabi Alonso, 36, misstänks för skattefiffel.

Nu uppger internationella medier att åklagaren yrkar på fem års fängelse.

Stjärnan nekar till alla anklagelser.

Det var i slutet av februari 2016 som spanska åklagaren Jose Javier Polo meddelade att han vill starta en utredning mot Xabi Alonso för skattebrott.

Enligt Polo ska det finnas bevis för att den den före detta Liverpool-, Real Madrid- och Bayern Munchen-stjärnan ska ha förskingrat tre miljoner euro i skatt under sina tre första år i Real Madrid, dit han gick år 2009.

Yrkar på fem år

Nu kommer beskedet att åklagaren yrkar på fem års fängelse.

”Avdelningen för ekonomiska brott, åklagarmyndigheten i Madrid, yrkar på fem års fängelse för den tidigare fotbollsspelaren Xabi Alonso Olano för tre brott mot statskassan under räkenskapsåren 2010, 2011 och 2012”, står att läsa i ett uttalande.

Enligt BBC nekar Alonso – som avslutade karriären förra våren – fortfarande till alla anklagelser.

Messi dömdes

Alonso är långt ifrån den förste fotbollsspelaren att hamna i trubbel med den spanska skattemyndigheten. På senare tid har bland andra Marcelo, Javier Mascherano, Cristiano Ronaldo och Lionel Messi blivit åtalade.

Messi dömdes till en 21 månaders lång villkorlig dom vilket innebär att han inte behöver avtjäna sitt straff i fängelse.

i Spanien är praxis att ostraffade personer inte behöver sitta av fängelsestraff om domen är under 24 månaders fängelse. 

Världens 10 dyraste trupper 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM