Nu kan Sverige bli 'världsmästare' igen

Chans att ha titeln för 29:e gången

Daniel Majstorovic och Anders Svensson kan se till att Sverige blir ”världsmästare" igen.
Daniel Majstorovic och Anders Svensson kan se till att Sverige blir ”världsmästare" igen.

CHANG MAI/STOCKHOLM. Sverige-Nordkorea är en träningslandskamp under en januari-turné.

Eller?

Om man erkänner ”Unofficial Football World Championship” är matchen en kamp om världsmästartiteln.

2003 lanserade journalisten Paul Brown ”Unofficial Football World Championship” i erkända magasinet FourFourTwo. Brown räknade då ut vilket lag som egentligen är regerande världsmästare i fotboll om titeln skulle cirkulera likt ett världsmästarbälte i boxning. Alltså att titeln tas genom att slå laget som innehar den för tillfället.

Haft titeln förut

1872 vann England den första landskampen mot Skottland och sedan dess har bältet vandrat från land till land ända fram till Nordkorea som vann det via 1-0 i VM-kvalet mot Japan den 15 november 2011. Laget har sedan försvarat titeln i tolv raka matcher inför mötet med Sverige den 23 januari i Thailand.

Men bältet är faktiskt ingen ny bekantskap för Sverige. Vi tog titeln senast av Ungern i VM-kvalet i september 2008 och försvarade den sedan mot Portugal i oktober innan Holland stal bältet i en vänskapsmatch i november samma år.

Holland förlorade sedan titeln till Spanien i VM-finalen 2010 som i sin tur torskade mot Argentina i en vänskapsmatch innan Japan slog Argentina och sedan förlorade det till nämnda Nordkorea. På den vägen är det och nu kan det alltså åter hamna i Sveriges händer.

Tionde bäst genom tiderna

Förbundskapten Erik Hamrén kände inte till saken:
– Hur kan Nordkorea vara världsmästare? undrar han.
När han för det hela förklarat för sig kommenterar förbundskaptenen:
– Jag vill alltid vinna matcher och det vore inte fel att kalla sig inofficiell världsmästare. Det blir en extra motivationsfaktor. Vi vill göra en bra prestation och hemskt gärna vinna mot Nordkorea, innebär det att vi är världsmästare, hemskt gärna för mig.

Hur bra knockoutkraft har det här landslaget, Erik Hamrén?
– Jag är lite osäker eftersom det är många nya med. Vi får några dagar på oss att träna in vårt spel. För många är det första gången i landslaget. Vi får se hur bra explosivitet vi får i våra knockslag men man kan ju vinna på poäng i boxning också. Kan vi inte knocka dem får vi försöka vinna på poäng.
Hur bra fotarbete har det svenska landslaget?
– Det tror jag är bra. Vi har många unga spelare. Men det handlar inte bara om snabba fötter, du måste vara klok också. Om du tittar på Mohamed Ali var det både snabba fötter och skalle, så att säga. Men är motståndaren bättre än oss för vi hänga lite mot repen och se till att inte bli knockade. Så länge man inte är knockad har man chansen, det såg vi mot Tyskland. Även om man är groggy har man chansen så länge man står på benen.

Om man erkänner den inofficiella VM-titeln är Sverige faktiskt den tionde mest framgångsrika fotbollsnationen i världen med totalt 28 matcher som titelhållare. Allra bäst är Skottland med 103 följt av England (88), Holland (66), Argentina (62) och Ryssland (50).

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN