Platini: Myllenberg kan bli anmäld

Av: Petra Thorén, Oskar Månsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Uefa-basen om HIF:s protester: ”Finns domare som misstar sig”

Foto: Uefas president Michel Platini (till höger) med SvFF-basen Karl-Erik Nilsson i samband med lottningen till dam-EM.

Domarskandalen i Hannover var ingen slump, menar Paul Myllenberg.

Helsingborgs klubb­direktör är starkt kritisk till Uefas domarsystem – han tycker att svenska klubbar missgynnas jämfört med lag från större ligor.

Men Michel Platini slår ifrån sig.

– Jag finner systemet fantastiskt, säger Uefas president till Sportbladet.

Foto: STRAFF & TVÅ RÖDA KORT Helsingborg drabbades hårt i slutminuterna i matchen mot Hannover. Två spelare visades ut och Hannover gjorde mål på straff.

Nästan ett dygn har gått sedan matchen i Hannover, men i Helsingborg är känslorna alltjämt starka.

I går kväll lämnade HIF in en formell protest till Uefas disciplinnämnd om att Walid Attas utvisning bör granskas. Får svenskarna rätt slipper mittbacken avstängning. Men i övrigt kan Helsingborg inte påverka det som hänt, trots att den franske domaren Fredy Fautrels minst sagt tveksamma bedömningar avgjorde matchen.

– Han ska inte döma den här typen av fotboll, det är en sak som är klar. Det gör förbannat ont i hjärtat när sånt här händer, inte minst som jag själv är gammal domare, säger Paul Myllenberg.

”Det är ingen slump”

Men HIF:s klubbdirektör är inte särskilt överraskad. Han upplever det som att lagen från mindre ligor, däribland allsvenskan, ofta får orutinerade domare som inte klarar nivån.

– När vi mötte Twente hade vi ett helt färskt skotskt team som dömde offside på Nikola (Djurdjic) när han passade till sig själv och gjorde 3–0. Det är ingen slump. Det är som att de tänker ”Nu är det Helsingborg, då kan vi släppa på babydomarna”:

Myllenberg tycker heller inte att femdomarssystemet fungerar.

– Det är ett sätt för dem att komma bort från målkameradebatten, men det funkar inte, säger han.

När Sportbladet träffar Michel Platini i Göteborg (i samband med lottningen till dam-EM) viftar han bort kritiken, trots att han inte sett Helsingborgs match.

– Det är inget fel på femdomarsystemet, jag finner det fantastiskt. Med fem domare kan de se allt på planen, men det finns domare som misstar sig.

Platini reagerar också på Myllbergs uttalanden som kom direkt efter matchen, när HIF:s klubbdirektör sa att ”det kändes uppgjort”.

– Han kan kritisera domaren men om han gör det elakt är det han som blir anmäld till den disciplinära kommittén. Om han pratar om att det skulle kunna vara uppgjort finns risken att han bli anmäld i stället.

Myllenberg är dock inte orolig för att han skulle bli straffad.

– Nejdå. Jag har inte sagt att det är uppgjort, jag sa att det kändes så direkt efter matchen. Däremot kan man ju konstatera vilka domare som de har skickat. Och det är klart att Platini försvarar systemet, det är ju han som han infört det.

DETTA HÄNDE – OCH DÄRFÖR PROTESTERAR HELSINGBORG

DETTA HAR HÄNT

I slutminuterna i Europa League-matchen mellan Hannover Helsingborg, vid ställningen 2–2, bröt Peter Larsson en djupledsboll just utanför straffområdet.

Domaren Fredy Fautel bedömde tacklingen som oschysst, samt att den ägt rum innanför straffområdet.

I tumultet efteråt visade han dessutom ut både Walid Atta (varför är ännu inte känt) och Peter Larsson.

Szabolcs Husztis satte straffen i nät vilket avgjorde matchen.

DET PROTESTERAR HIF MOT

Walid Attas utvisning

HIF har lämnat in en protest till Uefas disciplinnämnd, för att Atta ska slippa avstängning i nästa match.

Orutinerade domare

Paul Myllenberg upplever att lagen från de mindre ligorna ofta får orutinerade domare som inte kan hantera nivån.

– Det är som att de tänker ”Nu är det Helsingborg, då kan vi släppa på babydomarna”, säger han.

Femdomarssystemet

Myllenberg:

– Det är möjligt att det skulle kunna gå i Sverige där domarna jobbar i tydliga team. Men i till exempel ett vitryskt eller franskt team finns en tydlig hierarki där huvuddomaren är stjärnan. Det är en kulturskillnad helt enkelt. Jag ifrågasätter också om en domare som är utbildad för att gå på linjen är kapabel att ta sådana här beslut, när man inte själv har hållit i pipan.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.