Bilderna som visar skandalen

Sportbladet har fått ta del av exklusiv video

IFK Göteborg vann cupfinalen efter ett straffdrama mot Djurgården.

Men efter slutsignalen uppstod kaos på planen efter att IFK-supportrar stormat planen.

– Det känns bara tråkigt, säger Andreas Johansson till Sportbladet.

Cupfinalen blev en rysare. IFK Göteborg tog ledningen i den sjätte minuten när en nickskarv nådde fram till Robin Söder, som tog sig in i straffområdet och gick på avslut. Bollen blockerades av en försvarare, men Tobias Hysén kastade sig fram på returen och stötte in 1-0.

Djurgården spelade upp sig i den första halvleken, men målet kom inte förrän efter paus. Daniel Amartey nådde högst på en hörna och nickade in kvitteringen mellan benen på Emil Salomonsson vid första stolpen.

Båda lagen hade chansen att avgöra matchen under ordinarie tid. Erton Fejzullahu hade den kanske bästa chansen, men John Alvbåge stod för en jätteräddning och matchen gick till förlängning.

"Drömt om detta"

Philip Haglund hade bästa chansen när han nickade i ribban med fyra minuter kvar av förlängningen. Kort senare prickade Daniel Moberg-Karlsson stolpen efter att bollen gått via en djurgårdsförsvarare. Men trots IFK:s chanser fick cupfinalen avgöras på straffar och där avgjorde Pontus Farnerud efter att han IFK:s fjärde straff, Djurgården hade då bommat två av sina.

– Jag har drömt om detta sedan Friends Arena mot AIK, de missade ju två där. Jag visste bara att blir det straffar så vinner vi detta, säger Alvbåge till SVT.

Kastade bengal mot klacken

Men finalen fick ett tråkigt slut. IFK-supportrarna stormade planen efter segern, tände bengaler på planen och kastade upp minst en mot djurgårdsklacken, samtidigt som de hetsade motståndarsupportrarna. Alvbåge fick ta mikrofonen och be fansen att lämna planen samtidigt som polisen fick hålla borta uppretade djurgårdssuportrar för att undvika en konfrontation.

Sportbladet har fått ta del av en exklusiv video som visar när en bengal kastas upp i klacken, och en stol kastas från publiken och ner på planen.

– Där var vi riktigt, riktigt nära en av de värsta bedrövliga händelser som hade kunnat ske. Där fick man lite ont i magen. Det är inte okej någonstans det som sker här ute. Något som ska vara positivt, IFK har vunnit cupen och kommer ut i Europa och så händer en sådan här sak. Det ger en besk eftersmak, säger SVT:s expertkommentator Markus Johannesson.

”Det är bedrövligt”

Även Djurgårdens spelare och ledare var kritiska.

– Det känns bara tråkigt. Svenska fotbollsförbundet brister med säkerheten. Sen kan jag inte förstå Blåvittfansen. Jag förstår att de vill jubla med sina spelare men att springa och häckla våra fans det känns väldigt märkligt, säger Andreas Johansson.

Lars-Erik Sjöberg, tillförordnad ordförande Djurgården:

– Ur Djurgårdens synvinkel, och våra supportrars synvinkel, så tycker vi Fotbollförbundet ska ge Djurgården och supportrarna om en ursäkt för att det här har inträffat, säger han bland annat till Sportbladet.

En ordningsvakt skadades i tumultet efter matchen.

– Det är bedrövligt. Det var definitivt inte meningen att folk skulle springa över hela plan innan det tog stopp. Vi var överens, vi och klubbarna om hur det här skulle gå till och det höll inte, göteborgarna kom alldeles för långt. Det viktigaste var att förlorande lag skulle stanna kvar på läktaren och det var vi helt överens om, säger Svenska Fotbollförbundets säkerhetsansvarige Anders Sigurdson till TT.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN