Anders Svensson om Källström: ”Jag har varit lite avis”

avPetra Thorén, Simon Sjöstrand

Kim Källström, 35, lägger skorna på hyllan och beslutet överraskade förra landslagskollegan Anders Svensson.

Nära vännen Johan Elmander är inte förvånad, men berörd.

– Det är någon som står mig nära, jag kommer nog att fälla en tår när jag ser presskonferensen i efterhand, säger den före detta landslagsspelaren.

Nyheten slog ner som en bomb på fredagsmorgonen. Kim Källström, 35, bryter kontraktet med Djurgården och avslutar fotbollskarriären, vilket Expressen var först med att rapportera om.

Beskedet blev officiellt under en presskonferens några timmar senare.

Källström sa själv efter sista matchen mot Kalmar i november att han ”inte är osäker på framtiden” och att det ”bara är att köra på nästa år”, men ska länge ha gått och funderat.

Johan Elmander, som varit vän med Kim Källström sedan pojklandslagsåren, kände till Dif-stjärnans beslut.

– Jag har varit uppe i Stockholm i dagarna och träffat Kim och då pratade vi om det här, fast när han exakt fattade beslutet vet jag inte. Men han kände väl att det var dags. Fotbollsmässigt håller han absolut, jag har sett flera matcher i år och han har varit överlägsen. Han och Isaksson (Andreas) har varit bäst i allsvenskan, men det är helt rätt beslut om han känner så här. All heder till honom, säger Johan Elmander som spelar i Örgryte.

”Inget lätt beslut”

Anders Svensson, 41, fick reda på fredagens nyhet via medierna.

– Lite överraskande är det ändå. Jag är förvånad men inte helt chockad. Jag har förstått att han har gått och tänkt i de banorna. Han har pratat lite om hur det ser ut, har väl tänkt att ”kroppen håller”, men det är ju mycket tid att lägga ner och han har haft en lång karriär, säger Anders Svensson till Sportbladet.

– Det är säkert inget lätt beslut, inget han har tagit på en timme.

Svensson spelade med Källström i landslaget 2001–2013, innan han valde att sluta i Blågult för fyra år sedan. Källström tackade för sig efter EM i fjol.

Duon har spelat flera mästerskap tillsammans och betraktas av många som två av Sveriges främsta mittfältsgeneraler genom tiderna.

Anders Svensson hyllar sin kollega.

– Han har haft en makalös karriär. Allt han har åstadkommit, i både klubblag och landslag... han har hävdat sig överallt. Han är otroligt noggrann och ambitiös och hans mentalitet är bland det starkaste jag har upplevt hos en medspelare. Han är en av de bästa mittfältarna Sverige någonsin haft, säger Svensson, som samtidigt inte kunnat låta bli att avundas sin lagkamrat.

”Varit avis på det”

– Han har många kvaliteter, men just den där mentala styrkan... att kunna slå bort tre-fyra passningar men ändå skaka av sig det direkt. Där har han varit enormt stark, en av de starkaste, och det har jag varit lite avundsjuk på.

Johan Elmanders första minne av Kim Källström är från en match i pojkallsvenskan. Elmanders Holmalund mötte Häcken och talangen Källström satte en cykelspark på grusplanen. Deras landslagskarriärer har följts åt via pojklandslag, U21- och A-landslag.

Tiden i Djurgården i början av 2000-talet, när de bodde grannar, var förstås också speciell.

Hur skulle du beskriva honom som lagkamrat?

– Han har så mycket så jag skulle kunna prata hela kvällen. Hans vinnarmentalitet är helt fantastisk. Han är en väldigt bra fotbollsanalytiker vilket vi sett i tv också. Han har spelförståelse, hittar ytorna som få hittar. Och så vänsterfoten med frisparkar, hörnor, skott, han var väldigt målfarlig.

Vad lämnar han efter sig?

– Han har haft en fantastisk karriär i alla klubbar som han spelat i och samma sak i landslaget. Han har gjort avtryck i alla lag. Det är en stor förlust för allsvenskan, där han spelat senast, men också för Djurgården. Det drabbar nog Dif mest som får svårt att hitta en spelare med den rutinen och den ryggsäcken som Kim har efter så många proffsår. De får svårt att fylla hans plats, säger Johan Elmander.

Anders Svensson har också starka minnen av Kim Källströms karriär.

– Vi hade ju en speciell relation i landslaget. Vi var starka rivaler först och folk menade att vi inte skulle kunna spela ihop, men det gick ju tydligen. Vi rådde på stora lag tillsammans och utvecklades som spelare. Sen är ju hans mål mot Holland (EM-kvalet 2011) ett speciellt minne. En magisk frispark som betydde mycket, säger Anders Svensson.

Har du lärt dig något av honom?

– Ja, men just det där att han körde på trots att han missade, att man inte ska ta åt sig. Det lärde han mig, att inte påverkas av allt runt omkring.

Vad tror du Källström ska göra nu?

– Hmm... Jag kan tänka mig att han fortsätter som studioexpert, det kommer nog bli fler sådana jobb för honom. Det finns säkert lockelser att göra studiosändningar inför VM och andra mästerskap. Vi får se, säger Anders Svensson.

– Fantastisk om han har kvar i fotbollen, har så mycket kunskap att lära ut. Till unga och äldre, påpekar Elmander.