”Derby är ingen lek”

FOTBOLL

Wennman: Det är Alex som står förgapandet, skrikandet och svärandet

1 av 2 | Foto: Ballack, nej Vallack Sir Alex Ferguson var på plats på Doncasters galoppbana i går och såg sin häst, Broomielaw, vinna The Pennine Express Maiden Stakes.Foto: Scanpix

Lite synd var det ju att det där med vinet var en lögn.

Tänk er annars att se Alex Ferguson sitta på Sven-Göran Erikssons kontor med en flaska rött för 6 000 kronor och smutta lite och säga:

– Oh, wild horses, Sven! Bloody good one, this! Agree?

– Well-e, Sir Alex, maybe yes, maybe not. First half was good, second half not so good.

Ursäkta denna lilla engelska läsövning, men efter att ha besökt både Fergies och Svennis presskonferenser i går sitter jag fortfarande och är fascinerad av hur olika de två är som personer.

l?Sir Alex: burdus, rättfram, pang-på, skoningslös, oberäknelig, lika nära till ett pojkaktigt flin som till ett vansinnesutbrott på skotsk-engelska kryddat med svordomar.

l?Svennis: mild i tonen, svävande, icke ställningstagande, försiktig med orden, småfeg, handikappad av en engelska som märkligt nog bara blir sämre och sämre och som gör att han inte kan uttrycka sig som han vill.

Jag skulle älska att se de där två herrarna sitta mitt emot varann och dricka vin och försöka konversera (vilket i och för sig har hänt). Ta bort fotbollen och de har lika mycket gemensamt som jag har med dansarna i Chippendales.

Men nu var ju vin-storyn i gårdagens The Sun en grisfejk av värsta sorten, vilket jag anade redan när jag gick igenom den engelska tidningsbunten i går morse.

Klart som fan den var falsk

The Sun hade alltså den exklusiva nyheten över hela första sportsidan att Svennis köpt en flaska Cabernet Sauvignon för 415 pund (knappt 6 000 spänn) att bjuda vinälskaren Sir Alex på efter derbyt mellan City och United i morgon.

Klart som fan det var en exklusiv nyhet eftersom den var falsk från första bokstaven till den sista. När The Sun citerar en anonym källa vet man att det är bluff. Det skrämmande såna gånger (det händer ju titt som tätt) är att vanligtvis seriösa nyhetsbyråer kablar ut skräpet över hela europa och att skiten också hamnar i svenska medier.

Hysteriskt mediaintresse

Men det är som det är.

Vi får kanske ta det som ett tecken på att det råder ett hysteriskt mediaintresse inför morgondagens superderby i Manchester. Ju hetare match, desto desperatare metoder för att hitta egna vinklar.

En vinkel som börjar kännas småtjatig är det så kallade kriget, fiendeskapen, mellan Sir Alex och Svennis.

Vi kan fastslå att de inte talar samma språk. Vi vet också att det förekommit ”gräl” mellan de båda i samband med framför allt Wayne Rooneys skada i VM, diverse träningslandskamper och Fergusons synpunkter på hur Eriksson borde ha matchat England taktiskt.

Duckar för Nancys porslin

Men ordet gräl, som jag just använde, är fel eftersom Svennis är den mest konflikträdde man jag sett inom idrotten. Han grälar inte med nån. Han höjer aldrig rösten. Aldrig. Han duckar, vare sig det handlar om ett porslinfat från Nancy eller en verbal rallarsving från Sir Alex. Men grälar? Nej.

Inte ens den berömda gången under VM i fjol då Svennis chockade hela England genom att gå emot Sir Alex vilja i Rooney-fallet och säga ”jag bestämmer, jag har ansvaret för 40 miljoner engelska fans” (det är det bästa han sagt, jag ryser) behövde Svennis gapa och skrika. En person med stil och klass behöver inte göra det.

Han sparkade Sir Alex i arslet med en balettsko på foten.

Svennis fått en hårtork?

Det är Sir Alex som stått för gapandet och skrikandet och svärandet.

Enligt Rio Ferdinand har samtliga spelare i Manchester United, utom Paul Scholes (”han är för bra”), minst en gång råkat ut för Fergusons berömda hårtork. När han skällt färdigt har alla (de som har hår) haft bakåtslickat i nacken som stureplansbrats.

Tänker man efter och ser Svennis frisyr framför sig så kan man ju misstänka att... äh, nej, det har inte hänt. Alex Ferguson har aldrig gett Sven-Göran Eriksson en hårtork. Det måste vara Nancy.

Sir Alex har svurit åt Svennis, precis som han gör till sina egna spelare. Men dan efter har det varit bra igen.

Jag tror att det finns stor ömsesidig respekt mellan de två topptränarna, större än vad de flesta föreställer sig. De kan mycket väl tänkas ta ett glas vin ihop efter matchen i morgon. Ett billigare rödtjut, ett som Manchester City står för.

Bara det nu inte blir 0–0.

Vad ska de då prata om?

Ärligt talat Sir Alex Ferguson

Ärligt talat Sir Sven-Göran Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM