Lennarts sista fajt

FOTBOLL

Sportbladets granskning: Kandidaterna är helt lika

Foto: På fredag avgörs det. Blir Lennart Johansson eller Michel Platini Uefa-bas.

Michel Platini, 51, mot Lennart Johansson, 77.

Öst mot väst.

Kampen om posten som Uefas ordförande är stenhård.

Sportbladets unika genomgång tre dagar före valet visar att det just nu är dött lopp, 22–22, mellan kandidaterna.

– Det blir målfoto, säger Platinis presstalesman François Manardo.

I går kom både Johansson och Platini till Düsseldorf. På fredag morgon hålls där valet som avgör vem som blir Uefas ordförande de kommande fyra åren.

De senaste dagarna har Sportbladet pratat med representanter för fotbollförbund runt om i Europa, journalister och initierade källor i båda lägren.

För valkampanjer är vad det är just nu.

I Sportbladets sammanställning har Lennart Johansson 22 länder som lägger rösten på svensken.

Men lika många tillhör Michel Platinis läger.

Åtta är osäkra.

De sista dagarnas kampanjarbete i Düsseldorf blir avgörande.

Det hela liknar en amerikansk valspurt, inte bara för att antal röstande länder (52) är snarlikt antalet som USA:s delstater.

Lennart segerviss

Precis som i de amerikanska presidentvalen handlar det om att vinna ett antal av de kvarvarande osäkra, nyckelrösterna.

Som i det här fallet Polen, Schweiz eller Ukraina – och samtidigt stärka greppet om de som ännu inte är fullständigt övertygade.

Lennart Johansson är segerviss.

– Om människor röstar som de sagt till mig att de ska rösta, vilket jag tror att de gör, då vinner jag, säger han och lägger till:

– Men omröstningen är hemlig och det kan betyda att människor säger en sak och gör något annat. Det gör det hela svårt att förutsäga.

Vissa klara mönster går att urskilja.

Lennart Johansson har ett starkt stöd i de flesta nordiska och anglosaxiska länderna. Dessutom backas han upp av fyra vice ordföranden i Uefa: Senes Erzik (Turkiet), Per Ravn Omdal (Norge), Angel Villar Llona (Spanien), Geoffrey Thompson (England) och

dessutom av Uefas kassör, Mathieu Sprengers (Holland).

Platini har ett starkt stöd i det forna östblocket.

Det är resultatet av ett intensivt resande i de länderna av den tidigare storspelaren. I vissa fall är kopplingarna tydliga.

Kroatiska fotbollförbundets ordförande Vlatko

Markovic är personligt god vän med Platini. I Bulgarien råder sedan länge en stark misstro mot svenske Lennart Johansson.

Planerat besök

I helgen var Michel Platini i Moskva där flera av de östeuropeiska förbunden samlats.

– Det var något som var planerat sedan långt tillbaka, säger presstalesmannen François Manardo. Det var inte anpassat inför valet. Michel har i flera år åkt tillsammans med Sepp Blatter till Moskva för att inviga en stor fotbollsturnering.

Platinis presschef medger att valet blir mycket jämnt:

– Michel är övertygad om att han vinner, med det kommer krävas målfoto, säger Manardo.

Spanska El Mundo Deportivo skriver initierat om omröstningen och kallar Platinis röster från öster för Bukarestpakten efter ett tidigare möte mellan fransmannen och flera nationsförbund i den rumänska huvudstaden.

Belgrad röstar svenskt

Men El Mundo Deportivo hävdar att Johansson håller på att göra Ukraina till en trojansk häst med hjälp av påtryckningar och erbjudanden i Kiev från Uefa.

Och spanske tränaren Javier Clemente, numera förbundskapten i Serbien, ska övertyga fotbollförbundet i Belgrad att rösta svenskt.

Å andra sidan har troligen Platini definitivt fått Italiens röst efter att Sepp Blatter bett italienarna om ursäkt för att han inte var närvarande vid VM-finalens prisceremoni ...

Dessutom går Danmark tillsammans med Island en egen nordisk väg och förespråkar förnyelse och föryngring av Uefa med hjälp av Platini.

Lennart Johansson

Michel Platini

Just nu: 22-22!

Michael Wagner