Så undviker de frossa

FOTBOLL

Programmerar spelarna att fokuseras på planen

KALMAR. Här är Elfsborgs hemliga plan för att rädda laget från guldfrossa:

– Spelarna ska få fullt upp med att tänka på vad de ska göra i matcherna, säger tränaren Magnus Haglund.

1961 tog Elfsborg SM-guld. 2006 kan det vara dags igen. Boråsarnas jättesatsning är på väg att bära frukt.

Men det är ett lag och spelare som inte är vana vid situationen som det innebär att leda allsvenskan med två poäng med fyra omgångar kvar.

– Det är ingen av oss som vunnit SM-guld tidigare så det här är en ovan situation, säger Anders Svensson och glömer MFF:s tidigare guldvinnare Jon Jönsson.

– Vi måste försöka sluta att lyssna på guldsnacket, även om det är svårt just i en stad som Borås, menar lagkaptenen Svensson.

”Allt bara rullat på”

Tränaren Magnus Haglund har hittat en formel som ska få Elfsborg att undvika guldfrossa.

– Magnus har matat oss hela förra veckan hur var och en av oss verkligen ska koncentrera sig på vad vi ska göra ute på planen. Gör vi det så ska det lösa sig, säger Anders Svensson.

Den här ”programmeringen” av spelarna inledde Haglund nyligen.

– Tidigare under säsongen har allt bara rullat på av sig självt. Men i samband med Östermatchen (21:a omgången) kände vi att vi var i en ny situation där kraven och pressen blev så stor att det inte går att prestera om spelarna bara känner att man kan förlora ett guld.

– Då blir man hämmad. Därför måste spelarna istället ha fullt upp med att tänka på vad man ska göra istället, säger Magnus Haglund. Vi måste ställa våra hjärnor rätt.

Tre matcher från guld

– Vi jobbar väldigt, väldigt mycket med att prägla spelarna på vad de ska göra just nu. Det pratar vi om varje dag. De har fullt upp med att tänka på vad de ska göra i matcherna.

Det innebär att Elfsborgs spelare de närmaste dagarna blir fullmatade med information och individuella uppgifter inför de kommande omgångarna.

Nästa vecka – måndag, torsdag och söndag – möter Elfsborg i tur och ordning Hammarby (b), Gais (h) och Helsingborg (b).

– Nu handlar allt om att förbereda sig inför den veckan, säger Anders Svensson.

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM