Schweiziska ilskan efter svenska jublet

”Vi har en stor chans att ta oss förbi Sverige”

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

TOGLIATTI. Sågningar på hemmaplan och jubel i Sverige, det räckte för att väcka känslor hos schweiziska landslagsspelare.

– Vi gillar inte att bli betraktade som lilla Schweiz, säger anfallaren Josip Drmic.

Det schweiziska fotbollslandslaget återvände till sin VM-bas i Togliatti utanför Samara dagen efter 2-2-matchen mot Costa Rica.

Anfallarna Josip Drmic (målskytt mot Costa Rica) och Mario Gavranovic mötte media under torsdagskvällen strax före en lättare träning tog vid på lokala Torpedo-stadion.

Rubriker eldar på

Det låg en viss spänning i luften i frågeställningarna.

Orsaken: rubrikerna efter att det blivit klart att Schweiz ställs mot Sverige i VM-åttondelen.

Schweiz största tidning Blick återgav svenska kolleger med rubriken ”Danke, dass wir nicht gegen Brasilien spielen”, alltså ”Tack för att vi inte spelar mot Brasilien”.

– De är alltså glada över att vi är motståndaren… Då har man glömt bort vad vi åstadkommit under senare år, säger Borussia Mönchengladbachforwarden Josip Drmic.

– Vi har 25 matcher med bara en förlust under ordinarie tid. Statistiken är inte en slump. Det ligger mycket hårt jobb och talang bakom, säger Drmic.

Inte blev det bättre att Schweiz som kommit till VM som en tippad outsider efter ett mycket starkt kval, inledde bra mot Brasilien (1-1) och Serbien (2-1) för att sedan göra en mycket platt insats mot Costa Rica (2-2).

”Schweiz gjorde den värsta insatsen på väldigt länge, men belönas ändå med en plats i åttondelsfinalen. Det är så orättvist egentligen. Schweiz är inte ens värda att gå vidare. De belönas med en slutspelsplats trots ett bedrövligt VM”, skrev 20Minutens Florian Raz.

Skärmdump från tidningen Blick.

LÄS MER: Allt du behöver veta om det schweiziska landslaget

Lyckas med hög press

– Vi kommer inte från ett stort fotbollsland, vi har inte så många invånare, men vi har många duktiga spelare, bra laganda och vi visat att vi förtjänar att vara här, säger Drmic som redan hade fått sms från lagkompisen Oscar Wendt inför åttondelen mot Sverige. 

– Det hade varit kul om både Oscar och Branimir Hrgota varit här i Ryssland så att vi kunde ha mötts på planen, säger Drmic.

På Fifas senaste världsranking som släpptes strax före VM är Schweiz sexa, Sverige 24:a.

– Vi visade i de två första matcherna att vi kan spela en väldigt bra fotboll på minst samma nivå som storlagen i världen, säger Mario Gavranovic.

– Nu har vi en stor chans att ta oss förbi Sverige och vara ett av de åtta bästa lagen i världen.

– Vi måste flytta bollen snabbt, Sverige vill gärna ha fysiska dueller en mot en och vi måste lyckas med vår höga press mot dem annars får vi samma problem som mot Costa Rica, säger Dinamo Zagrebanfallaren.


Publicerad: