Sverige till kvartsfinal i VM efter jätterysare

S:T PETERSBURG/STOCKHOLM. Sverige är vidare i VM!

Blågult slog Schweiz med 1–0 efter mål av Emil Forsberg.

– Det är det största ögonblicket i mitt liv, säger Forsberg.

Sverige stormar vidare i VM. För första gången på 24 år har vi tagit oss längre än till en åttondelsfinal i världsmästerskapet. Emil Forsbergs mål i den 66:e minuten gav seger mot Schweiz med 1–0 och avancemang till kvartsfinal i VM.

Sverige brände lägen

Sverige inledde matchen starkt och skapade mängder av lägen i den första halvleken. Tillsammans brände Marcus Berg och Albin Ekdal fem feta lägen före paus.

– Vilka lägen vi har haft. Vi måste ha minst ett mål där, sa experten Anders Andersson i C More.

Äntligen, ”Foppa”!

Efter halvtidsvilan kom till sist utdelningen. Emil Forsberg samarbetade med Ola Toivonen och hamnade i ett bra läge någon meter utanför straffområdet. Stjärnan avvaktade lite, fintade sin försvarare och avlossade ett lågt skott mot mål. Manuel Akanji försökte täcka avslutet, men inte bättre än att det styrdes förbi hjälplöse målvakten Yann Sommer och in i mål.

– Sverige behövde mig i dag. Det var dags. Att jag får göra mål är fantastiskt, säger Forsberg till C More och fortsätter till Sportbladet:

– Jag är otroligt stolt och tårögd, säger Forsberg till Sportbladet.

Granqvist: ”Det är en chock”

Det starka svenska försvaret ställde sig därefter lågt i defensiven och kämpade hårt för varandra. Schweiz kom till mängder av inlägg och hörnor, men Sverige höll undan och Robin Olsen räddade allt. I den absolut sista minuten kontrade svenskarna och den framstormande Martin Olsson knuffades ner av Michael Lang som fick syna det röda kortet.

– Det är en chock. Det är helt overkligt att vi tagit oss vidare från kvalet, vidare från den tuffa gruppen och sen få möta Schweiz – som är topp sex i världen – i åttondel. Och så slår vi ut dem också. Det är en sån prestation av oss. Det är också rättvist, säger lagkaptenen Andreas Granqvist.

England väntar

Därmed är Janne Anderssons manskap kvalificerat för kvartsfinal i VM. Där väntar antingen England, som besegrade Colombia efter straffar.

Kvartsfinalen mellan Sverige och England spelas på lördag klockan 16:00.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.