Erik Johansson presenterad av Djurgården

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Erik Johansson, 29, avstod mångmiljonbelopp när han bröt kontraktet med FC Köpenhamn.

Nu har den tidigare landslagsbacken presenterats av Djurgården.

– Jag är väldigt glad att jag har kunnat lösa min personliga situation och samtidigt kan fortsätta spela toppfotboll, säger Erik Johansson.

Så sent som förra året skrev Erik Johansson ett nytt långtidskontrakt med FC Köpenhamn som uppges ha gjort honom till den danska ligans bäst betalde spelare med en årslön på omkring åtta miljoner kronor om året.

Men tidigare i år förlovade sig Johansson med den svenska tv-profilen Carina Berg, 40, och i maj började det ryktas om att han ville bryta sitt kontrakt med FCK fyra år i förväg för att flytta tillbaka till Sverige. Danska BT rapporterade att Johansson meddelat FCK-tränaren Ståle Solbakken att han ville lämna klubben av personliga skäl.

En månad senare har Erik Johansson nu presenterats av Djurgården under en presskonferens på Tele2 arena.

Tog kontakt med Solbakken

Den tidigare landslagsbacken har skrivit på ett 4,5-årskontrakt till 2022 med Stockholmsklubben och kommer att spela i tröja nummer 21. Han ansluter omgående till Djurgårdens trupp och är spelklar till bortamatchen mot Kalmar den 15 juli.

– För en tid sedan tog jag kontakt med Ståle Solbakken och berättade om min situation utanför fotbollen. Han hade stor respekt för det och har varit väldigt samarbetsvillig och lösningsorienterad. Jag är väldigt glad att jag har kunnat lösa min personliga situation och samtidigt kan fortsätta spela toppfotboll, säger Erik Johansson.

– Jag är här för att utvecklas och bli en bättre fotbollsspelare och hjälpa den här klubben till framgång.

Hur många miljoner han avstod när han bröt kontraktet med FC Köpenhamn vill han inte säga.

– Det krävs uppoffringar för att ta sig ur ett långt kontrakt som det jag hade i Köpenhamn, men några siffror går jag inte in på.

”Alla parter har bjudit till”

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson berättar att han blev kontaktad av Ståle Solbakken i mitten av maj.

– Vi hade ett möte i Stockholm om Erik Johanssons situation. Sedan har det varit en dialog mellan FCK och Erik, och för att få den här övergången att bli av har alla parter bjudit till. Vi har haft ett väldigt gott samarbete och en god dialog, säger Bosse Andersson.

– Vi är extremt stolta att få hälsa Erik Johansson välkommen till Djurgården.

I FC Köpenhamn har Erik Johansson vunnit två ligatitlar och två cuptitlar. Innan flytten till Danmark spelade han i belgiska Gent, Malmö FF, Gais och moderklubben Falkenberg.

FCK har ersatt Johansson med den tidigare ÖFK-backen Sotirios Papagiannopoulos.

Foto: Erik Wibaeus
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.