Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: MFF har slarvat bort guldet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

MALMÖ. Målmissar och ett nytt tungt poängtapp.

Efter 1–1 hemma mot Östersund kan mästarna MFF glömma ett nytt SM-guld.

Det har man slarvat bort i år och med allsvenskan förlorat blir det Europa som gäller.

Alexander Jeremejeff inledde vad som förmodligen blev hans sista match med Malmö med att vara inblandad i tre lägen inne i Östersunds straffområde under första halvtimmen utan att få utdelning på något av dem.

Malmö skapade mycket och bjöds på en hel del av ett onormalt bolltappande Östersund vars försvarsspel stundtals var direkt virrigt. Men precis som under vårens floppmatcher hade MFF svårt att omsätta chanser till mål. Markus Rosenberg stötte in en hörna omarkerad från nära håll. Ett mål som Östersunds målvakt Aly Keita hade synpunkter på eftersom han tyckte att han blev stängd på linjen. Och sen blev det inte mer trots alla Malmöchanser.

Malmös höga press och fembackslinje släppte inte till mycket före paus och andra halvlek inleddes med flera nya klara MFF-chanser. Jeremejeff kom för nära Keita och kunde bara slå bollen rakt på honom. Rosenberg kom varken till skott eller en bra passning när han rann igenom.

Blev som i våras

I stället blev matchen mer och mer som Malmös mardrömsmatcher från i våras. Östersund tog sig in i spelet. Hosam Aiesh tog sig fram på högerkanten och skapade oreda fram till att han fick lämna planen på grund av svår kramp. Passningarna som tidigare hastats bort hittade rätt och plötsligt hade Östersund en frispark i farligt läge från 20-talet meter rakt framifrån.

En frispark som dittills anonyme Saman Ghoddos elegant lyfte in i Johan Dahlins vänstra kryss. Dahlin hade handen på bollen men kunde inte styra ut den. Sett till spel och målchanser var det ingen välförtjänt kvittering men lag som är oförmögna att stänga matcher de dominerar löper alltid risk att bli stenhårt straffade.

Östersund visade inte alls det spel laget är kapabelt till men man kom igen starkt och fick till ett organiserat försvar i den andra halvleken. Tesfaldet Tekie balanserade mittfält och försvar genom att hålla Fouad Bachirou i strama tyglar.

Bachirou var ändå tillsammans med Markus Rosenberg Malmös bäste spelare. Sören Rieks och Arnor Traustason glimtade till med riktigt bra aktioner men det räckte inte hela vägen fram trots att såväl spelare som nye MFF-tränaren Uwe Rösler pratade om en perfekt genomförd match.

Perfektion i fotboll kan aldrig innehålla solklara brända målchanser. Det är ju ett lite för viktigt moment i matcherna för att man ska vifta bort dem.

Förstärker truppen

Jeremejeff återvänder troligtvis till Häcken vilket han själv inte ville bekräfta. Uwe Rösler svarade på frågan om Marcus Antonsson skulle vara en tillgång för MFF att det var en ointressant fråga eftersom Antonsson tillhör Leeds. VD:n Niclas Carlnén svarade inga kommentarer om vem man än frågade efter.

Och direkt efter matchen kom mejlet från MFF om att Marcus Antonsson är klar för spel i klubbens nästa allsvenska match mot Örebro. Ihop med Carlos Strandberg på topp då eftersom Markus Rosenberg är avstängd, men kanske dyker även Guillermo Molins upp till dess och konkurrerar om en plats längst fram. 

På tisdag går MFF vidare i Champions Leaguekvalet. Drita är alldeles för svagt för att ha minsta lilla chans att vända 0–3 från deras hemmamatch.

Ett Champions Leagueslutspel räddar katastrofsäsongen där allsvenskan nu handlar om att klättra i den haltande tabellen för att nå tredjeplatsen som ger chans till Europa Leaguespel nästa säsong.

Det kan bli nog så besvärligt att klara med en omstuvad trupp även om det ser ut som att kvaliteten på nyförvärven bör göra truppen kvalitetsmässigt bättre.

Östersund förlorar sannolikt Saman Ghoddos och kanske någon till under transferfönstret så trots sex raka utan förlust blir det nog en mellansäsong detta för klubben så turbulenta år.

Laddar Matchöversikt

Av: Stefan Alfelt

Publicerad:

LÄS VIDARE