Schweiziske stjärnan: ”Herregud, hur hamnade vi här?”

Sportbladet på plats på Schweiz galna VM-bas – blir utklassat av Sverige

avMichael Wagner

TOGLIATTI. Milanstjärnan Ricardo Rodriguez klev av den schweiziska landslagsbussen gnuggade ögonen och svarade sedan uppriktigt:

– Herregud, hur hamnade vi här?

Det är vi fler som undrar.

När svenska landslaget hittat sitt bästa mästerskapsboende på länge (någonsin?) i Gelendzjik vid Svarta Havet så har tisdagens åttondelsfinalmotståndare Schweiz valt något h e l t annat.

Och då är det ändå en underdrift.

Sverige bor vid en rysk rivierapärla, Schweiz i ett futuristiskt bilfabriksområde.

1 av 7 | Foto: Ivan Sekretarev / TT / NTB Scanpix

Schweiz har sin VM-bas i staden Togliatti, döpt efter den förre italienske kommunistledaren Palmiro Togliatti. Staden byggdes i princip upp i början av 1960-talet när delar av en Fiatfabrik köptes och tillverkningen av Vaz/Lada-bilar satte fart.

Hisingen döps om?

Det är alltså som om något landslag lagt sin VM-bas mitt på Hisingen vid Volvos bilfabriker och döpt den staden till…Marx?

Äsch, det var taskigt, mot Göteborgsstadsdelen.

Det är en timme till närmaste flygplats (Samara) från Rysslands svar på Detroit och det schweiziska lyxhotellet vid Volgas strand, givetvis heter det Lada Resort, känns inte som någon drömmiljö att ladda på in inför VM-matcherna.

– Vi var runt och tittade på många platser – Sotji, Gelendzjik, Moskva – men mycket var upptaget av andra landslag. Vi kom fram till att Togliatti var bästa alternativet för oss och vi känner oss nöjda. Det uppfyller våra krav, säger schweiziska landslagets presschef Marco von Ah.

Milanstjärnan Ricardo Rodriguez var ärlig när han mötte media efter Nati (landslaget kallas så) anlänt till Togliatti, dagarna före öppningsmatchen mot Brasilien.

– Det första jag tänkte: Åh, herregud, var är vi och hur hamnade vi här? Men nu måste jag säga att det är helt okej. Det fungerar bra för oss, säger vänsterbacken.

Få ihop laget

En förklaring till valet, mer än att Schweiz inte hade så mycket att välja mellan för att de var sent ute, är att man sökt en plats där laget ska kunna komma samman som en enhet utan andra distraktioner.

Schweiz har i grunden sin tredelning mellan tyska, franska och italienska och i landslaget tillkommer ex-jugoslaviska/albanska delen (Granit Xhaka, Valon Behrami, Xherdan Shaqiri, Haris Seferovic) som ytterligare en extremt viktig och komplicerad politisk faktor.

Florian Raz, reporter på 20Minuten säger:

– Andra landslag skulle få stora problem med att bo i en så här instängd och mycket speciell miljö, men det verkar fungera för den här gruppen. Kanske är det precis vad de behöver.

Foto: JACK GUEZ / AFP