Bosse Andersson lämnar Djurgården

avDaniel Sjöberg, Tobias Carlsson

FOTBOLL

Klubbdirektören bryter med DIF efter 11 år

Foto: Tårögd Bosse Andersson lämnar Djurgården.

Efter elva år är det över.

Bosse Andersson slutar som klubbdirektör i Djurgården.

Och han gjorde det med tårar i ögonen.

– Det är rätt tid för mig att gå vidare, säger han.

Siggi Jónsson och Paul Lindholm har redan försvunnit. Nu lämnar också klubbdirektören Bosse Andersson föreningen – men till skillnad från tränarparet gör han det till stående ovationer.

När Andersson kallade till presskonferens i Stockholm i kväll fanns ett 30-tal DIF-supportrar på plats och när Andersson klev in i rummet iklädd svart kavaj ovanpå en lättidentifierad blårandig tröja stämde de upp i kraftfulla applåder. En märkbart rörd Andersson berättade sedan med sprucken röst om sitt beslut att lämna föreningen han tillhört i elva år i en ledande position.

– Det har varit mycket skriverier i media som har varit helt felaktiga och jag har tagit jävla illa vid mig. Det har inte varit någon maktkamp. Det här är mitt eget beslut och det är det bästa för både mig och för föreningen, säger han.

Inga ”hard-feelings”

Att han avgår nu är ingen stor överraskning för den som följt turerna i Djurgården och även om Andersson förnekar att det förekommit någon maktkamp är det tydligt att han och Göran Aral som klivit in som sportsligt ansvarig inte kunde ha jobbat ihop.

– Jag har inte känt mig bakbunden av Göran, men han har ju inte varit så mycket på kansliet. Det var en bidragande orsak. Jag och Göran är olika personer och det har jag sagt till Göran också, men det finns inga ”hard-feelings” mellan oss.

Bestämde du dig för att sluta när det blev klart att Bosse Lundquist skulle stanna?

– Oavsett vem som är ordförande så behövs det att en ny organisation kommer in. Det är rätt läge för mig att gå.

Hur jobbigt har året varit?

– Det har varit ett jobbigt år för alla i föreningen.

Andersson blir den tredje mannen som lämnar Djurgården på kort tid. Nyligen försvann tränarna Siggi Jónsson och Paul Lindholm, Anderssons män. Han vill dock inte säga om han helst hade sett att tränarduon fått fortsätta.

– Det vore fel att säga något om det nu när det har tagits ett beslut.

Har Djurgården ett lag som ska slåss om SM-guld 2009?

– Det vore oärligt att säga det. Det finns många bra spelare som Daniel Sjölund, (Johan) Oremo och Prince (Ipke Ekong). Får alla vara friska så finns det en bra grund att stå på.

Vad Bosse Andersson ska göra nu är inte klart. Han blir kvar i Djurgården året ut och tror bland annat att han kommer att sälja tre, fyra spelare, men vilka som kommer att köpas in har han inget med att göra. Sedan bjöd Andersson på presskonferensens största jubel (!) när han besvarade sportbladet.se:s fråga om han kan se sig själv dyka upp i en ledande roll i någon annan fotbollsförening i framtiden.

– Att jag skulle jobba för någon annan förening än Djurgården. Det var en jävligt dum fråga.

Ingen schism

Bosse Lundquist kommenterar Anderssons avhopp på Djurgårdens hemsida och även han dementerar att det skulle ligga någon schism bakom det faktum att Andersson slutar.

– Bosse och jag har sällan haft samma åsikt i olika frågor, men vi har alltid haft gemensamma grundläggande värderingar. Det har gjort att vi tillsammans nått resultat och haft roligt ihop. Att vi har haft olika åsikter har dock inte betytt att vi haft några schismer eller att det varit någon form av maktkamp som det påståtts i media, det är så långt ifrån verkligheten man kan komma, säger han.