Håll dig till sanningen

FOTBOLL

Laul: Både du och jag inser ju att det saknas en pusselbit om Zlatan

Lars Lagerbäck vädjar om att slippa bli kallad för lögnare.

Absolut. Det är bara att börja hålla sig till sanningen.

Med en dåres envishet…eller med en gråskalles envishet som förbundskaptenen själv skulle ha uttryckt det…låg linjen fast under gårdagens presskonferens:

Zlatan Ibrahimovic fick en retning i knäet dagen före Frankrikematchen, i samråd med medicinska teamet togs ett beslut att återbörda honom till Inter och vad som därefter hände var en ”ickefråga” för landslaget.

–?Det var det bästa beslutet vi kunde ta, vi riskerade ingenting, sedan gjorde Inter bedömningen att han kunde spela i söndags, och enligt uppgift mår han dessutom bra efter matchen. Det är hela storyn, sa Lagerbäck.

Man kan bara spekulera

Problemet är att det inte är hela storyn. Och när den svenske förbundskaptenen väljer att inte lägga alla kort på bordet så undanhåller han sanningen för de svenska fotbollsfansen, vilket leder till lögn-anklagelser.

För det inser ju både du och jag att det undanhålls en pusselbit här. Zlatan får en retning i knäet, han skickas tillbaka till

Inter, går direkt in i full träning och spelar sedan 120 minuter mot Roma i supercupen där han är bländande dominant utan ett spår av någon retning i knäet.

Vi som står utanför kan bara spekulera i pusselbiten.

Själv skulle jag till exempel satsa en större del av min fondportfölj på att Inter, som betalar Zlatans lön, gärna ser att lagets kanske största stjärna, som dessutom nyligen haft knäproblem, inte utsätter sig för risken att bli skadad i en betydelselös träningslandskamp, och att förbundskapten Lars Lagerbäck inser att det bästa för att ha en bra relation med Serie A-klubbens egensinnige tränare José Mourinho är att visa hänsyn nu och sedan slippa tjafs när det handlar om viktiga tävlingslandskamper.

Lagerbäcks dilemma är att om han öppet skulle erkänna detta så skickar han dels en signal till de biljettköpare och TV-bolag som betalar hans förbundslön att ”inte räkna med Zlatan i träningslandskamper”. Dels skickas ”fel” signal till andra spelare i landslaget som pressas av sina klubblag att inte delta i träningslandskamper. Därför undanhålls vi den pusselbiten.

Har skrivit personliga brev

Lagerbäck vädjade på gårdagens presskonferens om att inte bli kallad lögnare som han blivit i olika bloggar och tidningskrönikor. Han har vid tidigare tillfällen markerat mot sådana anklagelser genom personliga brev till både den här och andra tidningar. Den här gången gjorde han det på en presskonferens inför hela den församlade presskåren och det var nånstans ganska starkt gjort.

Det inte är första gången som Lagerbäck ljuger eller luras eller undanhåller sanningen eller vad man nu ska kalla det. Det tydligaste exemplet var våren 2007 då han

under slutfasen av Zlatan Ibrahimovics landslagsbojkott svarade nej på en direkt radiofråga om det förekommit kontakter med Zlatan. Samtidigt bekräftades kontakterna av assisterande förbundskapten Roland Andersson i en intervju med TV4:s Olof Lundh.

”Inget har hänt”-kommentaren är en klassiker från VM 2002, då bilder samtidigt kablades ut över världen på fajten mellan Ljungberg och Mellberg. Härvan med Zlatan och Juventus från hösten 2005 är ett annat exempel där det skarvades en hel del.

Ska Lars Lagerbäck slippa att bli kallad lögnare, måste han börja hålla sig till sanningen.

Hela sanningen.

ARTIKELN HANDLAR OM