”Det är knappt jag fattar det”

avMichael Wagner, Mattias J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportbladet på plats på Toivonens första träning med PSV

Foto: VINCENT JANNINK

HEERENVEEN. PSV Eindhovens betalade över 40 miljoner kronor för Ola Toivonen – nu är förväntningarna enorma bland fansen.

Men svensken lär få vänta på sin debut.

– Toivonen är en spelare för framtiden. Just nu är han bara på 80-85 procent av sin maximala form, säger tränaren Huub Stevens.

Inför knappt 100 supportrar genomförde Ola Toivonen sitt första träningspass som PSV-spelare under torsdagseftermiddagen.

Klubben har fyra raka ligatitlar och sju de tio senaste åren men sladdar för tillfället i tabellen och är hela elva poäng efter ledande AZ Alkmaar.

PSV är en storklubb där fansen förväntar sig att vi ska vinna titlar och det gör spelarna med. Därför är det en stor utmaning att spela här, säger Toivonen som är under torsdagen registrerades som PSV-spelare och därmed är spelklar redan till söndagens match borta mot Roda.

– Det är upp till tränaren att ta det beslutet. Jag känner mig beredd i fall han vill att jag ska vara med.

Stor uppmärksamhet

Det är dock tveksamt om tränaren Huub Stevens, känd för sin hårdhet, är beredd att låta Toivonen få plats i matchtruppen efter bara två träningar i klubben som i höst blev sist i sin grupp i Champions League.

– Toivonen är en spelare för framtiden. Jag vill inte sätta någon stor press på honom. Just nu är han bara 80-85 procent av sin maximala form, säger Huub Stevens.

Uppmärksamheten kring Toivonen var under torsdagen stor i Holland. På TV rullades Toivonens 14 allsvenska mål i diverse sportsändningar och expertisen undrade om svensken, som inte har några större A-landslagsmeriter att skryta, ska kunna bli PSV:s frälsare.

Själv låg Toivonen lågt.

– Jag förklarade hur jag vill spela fotboll. Att jag tycker om ett snabbt passningsspel och att hålla bollen längs marken, säger Toivonen.

De senaste dygnen har varit omtumlande för den förre Malmö FF-spelaren.

Efter segdragna förhandlingar gick allt under onsdagen och torsdagen i raketfart.

– Det är knappt så jag fattar det själv ännu. Men det är kul, riktigt kul, säger Toivonen.

Publicerad: