”Zlatan är på en egen nivå”

FOTBOLL

Patrik ”Bjärred” Andersson tror Ibrahimovic får sin tredje Guldboll: Utvecklingen liknar den i Finland

1 av 3
NY UTMANING Få kan mäta sig med Patrik Anderssons framgångar 2001. Numera är det sonen William, 2 månader, som gäller. ”Det är rätt mycket marktjänst nu”, säger Andersson.

FALSTERBO. 53 spelare har vunnit Guldbollen.

Ingen har gjort det efter en lika framgångsrik säsong som Patrik Anderssons 2001.

– Det flöt på rätt bra det året, säger Andersson i ett av årets största understatements.

I den sista Bundesligaomgången 2001 behövde Bayern München oavgjort borta mot Hamburg. När 90 minuter gått låg Bayern under med 0–1. Då fick München en indirekt frispark. Efter en kort petning dundrade Patrik Andersson in 1–1 och sköt hem titeln.

Veckan efter vann han Champions League efter att Bayern slagit Valencia efter straffar i finalen.

På hösten var Patrik lagkapten när Sverige via 2–1 borta mot Turkiet kvalificerade sig för VM 2002 och såldes från Bayern till Barcelona.

I Fifas världslag

Efter säsongen blev han uttagen i Fifas årliga världslag samt mottog sin andra Guldboll.

– Jag var mittback i världslaget tillsammans med Sami Hyppiä. Det var det bästa året i karriären om man ser till resultaten, definitivt, säger Patrik Andersson.

Börjar man slå i historieböckerna inser man snabbt att ingen svensk spelare är i närheten av Patrik Anderssons 2001.

Faktum är att det är ett fotbollsår som många världsspelare aldrig kommer i närheten av.

Just nu har Patrik Andersson dock inte så mycket tid att titta tillbaka på fotbollskarriären. För två månader sedan föddes sonen William och det är glada men lite trötta Anderssonska ögon.

– Man har ju lite sömn att ta igen. Det är rätt mycket marktjänst nu innan allting har satt sig, men det känns väldigt bra.

Så här i efterhand, vilken var din bästa tid i karriären?

– Jag hade en väldig utveckling i Gladbach, men jag stannade ett par år för länge. Jag hade ett anbud från Real Madrid 1997 när Jupp Heynckes som kommer från Gladbach tog över som tränare. Men spanska klubbar är alltid så sent ut och vi var redan igång i Gladbach så klubben sa nej. Nu blev det bra ändå, jag kom till Bayern, men det kunde blivit två år till på allra högsta nivå.

Malmö i hjärtat

Vilken som är klubben i hjärtat har Patrik Andersson aldrig stuckit under stol med och ända sedan han lade av 2005 har han varit en flitig gäst på Malmö FF:s hemmamatcher. Efter många år på högsta nivå i Europa är tankarna många om hur svensk klubbfotboll ska bli mer konkurrenskraftig.

– Jag tycker att vi ska stärka oss så att vi inte ska behöva tappa spelare till Danmark och Norge. En problematik är att man alltid sagt att man inte stoppar några spelare. Djurgården gjorde det med Kim Källström som hade ett bra anbud men höll honom ett halvår och vann SM-guld, men Kim ruttnade lite då. Problemet är om Malmö säger: Den här policyn gäller inte längre. Vem går till Malmö då?

Vad kan man göra?

– Malmö måste bli bättre på att värva inom Sverige. Problemet är att spelare i dag vill rakt ut i Europa. Få vill ta mellansteget och sitta några år i Malmö för att sedan gå ut i Europa. Baksidan är att man då inte, och det gäller alla svenska klubbar, kan få ett lag som kan hävda sig i Europa.

Vad tror du om svenska klubbars förmåga att i framtiden hävda sig i Europa?

– Det är jättesvårt om man inte kan får kontinuitet. Det är A och O för att nå framgång.

Det ryktas mycket om en framtid för dig i Malmö FF.

– Ja, det är mycket snack.

Vad är sanningen, då?

– Sanningen är att jag undanber mig att kommentera frågor angående min person i samband med Malmö FF.

Förutom att vara pappa till sina fyra barn och make åt frun Johanna fördriver Patrik Andersson tiden med att vara delägare i ett investmentbolag.

Vad det gäller vem som vinner Guldbollen 2008 finns ingen tvekan.

– Det är ingen annan som är i närheten av vad Zlatan presterar. Jag ser ingen annan kandidat.

Ser ny tid komma

Att Zlatan Ibrahimovic då blir förste spelare att få tre guldbollar är inget som bekymrar dubble vinnaren Andersson. Tvärtom ser han en ny tid komma.

– Jag skulle gissa att vi ser en ny utveckling liknande den vi sett i Finland där Jari Litmanen abonnerade på deras utmärkelse år efter år. Zlatan är på en egen nivå, säger Andersson.

Frågan är dock om Zlatan Ibrahimovic någonsin kommer att få uppleva ett lika framgångsrikt år som Patrik Andersson gjorde superåret 2001.

Patrik Andersson om...

Tror du att Zlatan Ibrahimovic vinner Guldbollen för tredje gången?

– Ja, det tror jag. Det är ingen annan som är i närheten av vad Zlatan presterar. Jag ser ingen annan kandidat. Risken, eller jag ska inte säga risken, men jag skulle gissa att vi ser en ny utveckling liknande den vi sett i Finland där Jari Litmanen abonnerade på deras utmärkelse år efter år.

Första Guldbollen: 1995

När jag fick Guldbollen första gången hade jag också ett väldigt bra år. Jag lyckades ta med mig VM-formen från 94 in i Bundesliga. Vi hade ett väldigt bra lag med Gladbach 94/95 när vi blev fyra i ligan och så vann vi cupen.

Andra Guldbollen: 2001

Jag avgjorde Bundesliga och vann Champions League. Sedan kvalificerade oss för VM 2002 efter att ha vänt 0–1 borta mot Turkiet och gjort mål i 89:e och 90:e minuten. Jag såldes från Bayern München till Barcelona, blev uttagen i världslaget och fick Guldbollen. Det flöt på bra det året.

ARTIKELN HANDLAR OM