”När jag berättade det för honom skakade mina ben”

avLo Hägerfelth

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Alessandra Tarantino / TT / NTB Scanpix

Efter 17 hyllade år som sportchef för Sevilla tog ”Monchi” över Roma i april.

I en intervju med El Mundo berättar han nu om den första tiden i Roma och om ögonblicket han förklarade för Francesco Totti att förra säsongen var ikonens sista.

– Jag antar att det inte var de bästa nyheterna han någonsin fått, men jag tror att han åtminstone uppskattade att jag sa det medan jag tittade honom i ögonen, säger Monchi.

Sevillas framgångar, framföra allt i Europa League, har undgått få det senaste decenniet. Sammanlagt har Sevilla vunnit Europa League fem gånger de senaste tolv säsongerna. Därtill har andalusierna en europeisk supercuptitel, en spansk supercuptitel och två spanska cuptitlar under samma period.

En person som har lyfts fram som hjärnan bakom verket är Ramón Rodríguez Verdejo, mer känd som ”Monchi”. Den före detta målvakten för just Sevilla blev sportchef för klubben 2000, i samband med att de åkte ur La Liga, och ledde dem tillbaka upp till ligan. Därefter har han - genom hyllade fyndvärvningar likt Dani Alves och Ivan Rakitić samt uppflyttade talanger som Jesús Navas och Sergio Ramos - fört Sevilla till de fina framgångarna.

Men tiden i Sevilla fick sitt slut tidigare i år. Efter många spekulationer lämnade Monchi Sevilla i april och tog kort därefter över sportchefsrollen i Roma.

”Måste placera oss i eliten kontinuerligt”

I en intervju med spanska El Mundo berättar han nu om den inledande tiden i Italien, vikten av att lära känna staden och klubbens supportrar.

– Jag tror det kan definiera laget. Jag beundrar graden av lojalitet och tilltro som folket runt klubben har, även om de på senare år inte har vunnit den eftertraktade Scudetton, säger Monchi.

– Vi är här för att tillfredsställa våra supportrar och mitt mål är att deras dröm en dag blir sann: att vinna. Vi ska inte vara rädda för att vara ambitiösa.

Med ”vinna” menar Monchi dock inte i första hand en titel. Han menar mer än så.

– Jag pratar inte specifikt om att lyfta en titel, utan snarare om att sätta mig själv i en position där vi kan få den varje år. Vi måste placera oss själva i eliten kontinuerligt så att vi - när läget uppstår - kan ta tillvara på det.

”Vi har försökt att ’romanisera’ Roma”

Vidare berättar Monchi om hur han föredrar att värva under sommaren snarare en vintern och att han är nöjd med truppen - även om den alltid kan förbättras. Så här långt menar han att fokus har legat på att göra Roma mer lokalförankrat.

– Vi har försökt att ”romanisera” Roma lite mera. Tränaren (Eusebio Di Francesco) har spelat i Roma, vår team manager (Morgan De Sanctis) likaså och så har vi Totti, som är Roma.

Just Francesco Totti var ett av Monchis första fall som ny sportchef i Roma. När han tog över i våras var den stora frågan om Totti - efter en hel karriär i klubben och 25 år i a-laget - skulle lägga skorna på hyllan efter säsongen. Så visade sig fallet bli då en tårögd Totti hyllades av ett fullsatt Stadio Olimpico och numera har en direktörsroll i klubben.

Diskussionen om Tottis avsked blev Monchi tvungen att ta.

– Jag antar att det inte var de bästa nyheterna han någonsin fått, men jag tror att han åtminstone uppskattade att jag sa det medan jag tittade honom i ögonen. Det var viktigt för att lägga grunden för en väldigt bra mänsklig och professionell relation mellan oss, säger Monchi som dock menar att det inte var ett enkelt samtal.

– När jag berättade det för honom skakade mina ben, för det var inte vem som helst jag berättade det för. Det var ingen mindre än Francesco Totti.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

AS Roma

Serie A