Mästarnas superkurva

FOTBOLL

Så löste Kalmar krisen – bytte position på Rydström

Kalmars bedrövliga säsongsinledning är glömd.

Nu har de hittat guldformen igen.

Lösningen: Byta position på Henrik Rydström.

–?Det gav nog en annan trygghet, säger han.

Titta på tabellen här intill.

Kalmar FF är (tillsammans med IFK Göteborg) allsvenskans formstarkaste lag.

Efter lagets dåliga säsongsinledning med fem matcher utan vinst och tidigt uttåg ur Svenska Cupen har de hittat tillbaka till fjolårets guldform. De senaste åtta matcherna har bara resulterat i en enda förlust.

Bakom Elm & Eriksson

Framgångsreceptet? En ny position för Henrik Rydström.

I början av säsongen spel­ade Kalmar 4–2–3–1.

Men efter de fyra första matcherna bestämde sig lagets tränare Nanne Bergstrand för att byta spelsystem och spela 4–3–?3 i stället, med Henrik Rydström som balansspelare på mittfältet, bakom Rasmus Elm och Tobias Eriksson.

Något som visade sig ge resultat.

”Fler trianglar”

–?För mig personligt funkar det riktigt bra att spela där, jag kan driva på bra där bak och det känns ganska naturligt, säger Rydström, som tror att även de andra spelarna kan dra nytta av honom på den positionen.

–?Det känns som att backlinjen kan fokusera mer på sina saker, eftersom jag ligger där framme och kan rensa bort mycket bollar innan de kommer dit bak. Även offensivt känns det bra

eftersom vi kan spela fler trianglar med mig, Rasmus Elm och Tobias Eriksson. Dessutom gör det nog att Rasmus och Tobias vågar gå framåt oftare när de vet att jag ligger där bakom och täcker upp.

Känns det som att ni har hittat guldformen nu?

–?Haha. Helt ärligt så började jag inte tänka på guld i fjol förrän vi hade slagit Gefle borta, och då var det bara två matcher kvar. Guld känns ganska avlägset just nu eftersom Elfsborg verkar så starka.

–?Dessutom är ju Göteborg där uppe och går riktigt bra också.

ARTIKELN HANDLAR OM