...och Elm vill inte ersätta: ”Är mittfältet som gäller”

FOTBOLL

Med både Zlatan och Henke skadade skulle han kunna vara ett alternativ i landslaget. Men Viktor Elms period som anfallare var bara tillfällig.

– I år är det mittfältet som gäller, säger han.

Foto: Viktor Elm i Heerenveen.

Han gjorde visserligen 15 mål under sin sista säsong i allsvenskan. Men när Viktor Elm, 23, fick hoppa in som central forward i Heerenveen var det första gången han spelade anfallare. Och trots att han skötte sin roll alldeles utmärkt kommer han den här säsongen spela i lagdelen där han trivs bäst.

– I år är det mittfältet som gäller. Helst till vänster där jag kan få ut max av mitt djupledsspel, säger han till Sportbladet.

Premiär i dag

Heerenveen, som i dag premiärspelar mot bottentippade Roda, slutade femma förra året i ligan. Men ett tag såg placeringen ut att bli ännu bättre än så.

– Vi var länge med och slogs om topp-tre i våras och laget ser bättre ut i år. Men PSV och Ajax är starka och kan alltid värva om det går sämre vilket vi inte lyckades med alla gånger i fjol.

Årets målsättning?

– Klubben har som ambition att ta sig ut i Europa varje år och nu ska vi kvala till Uefacupen. För min egen del är det alltid bra. Det är ju också ett bra skyltfönster om man vill ta sig vidare.

Vad har du för personliga förväntningar på säsongen?

– Att utvecklas lite till och prestera jämnare. Förra säsongen kunde jag känna att det var lite ojämnt. Det började bra, sedan gick det lite upp och ned. Nu vill jag hålla det stabilt och det tror jag att jag kan lyckas med.

Vad tror du ojämnheten berodde på?

– Att det var en ny liga, ett nytt lag och att jag var lite mentalt sliten.

Högre ambitioner

Viktor Elms utveckling de senaste åren är anmärkningsvärd. Så sent som 2005 spelade han i superettan för Falkenberg. Då var det svårt att se att mittfältaren 2009 skulle göra succé i Eredivise – och dessutom ha högre långsiktiga ambitioner än så.

– Jag trivs jättebra i Holland. Jag tror att det är ett lagom första steg för mig. Sedan vet man inte, det är svårt att säga. Jag vill självklart vidare till en större liga och om jag inte hade haft något kontrakt hade jag nog kommit dit också. Men det är inget jag ångrar att jag flyttade hit. Verkligen inte.

ARTIKELN HANDLAR OM