Farliga supportrar på matchen i kväll

Polisen agerar – fruktar rysk ”invasion”

avAndreas Käck, Jamshid Jamshidi

Hundratals ryska ”risksupportrar” uppges ha kommit till landskampen på Friends Arena i kväll, enligt uppgifter till Sportbladet.

Polisen ska ha inlett ”särskild händelse”.

– Vi kommenterar inte vilka resurser vi använder, säger Mats Eriksson, presstalesperson i polisregion Stockholm.

I kvälls möts Sverige och Ryssland i den sista gruppspelsmatchen i Nations League. Matchen spelas på nationalarenan Friends Arena i Stockholm.

Trots att mycket står på spel har Svenska Fotbollförbundet haft svårt att locka folk till matchen och publiksiffran väntas landa på omkring 20 000, vilket är mindre än hälften av vad arenan rymmer.

Höjer säkerheten

Samtidigt kommer nu uppgifter om att hundratals ryska så kallade ”risksupportrar” ska kommit till matchen. Med ”risksupportrar” menas supportrar vid större sportevenemang som bedöms kunna bli våldsamma.

Enligt initierade källor till Sportbladet har Stockholmspolisen därför höjt säkerheten under kvällens match genom att rusta upp och kalla in extra personal. Polisen ska ha inlett en så kallad ”särskild händelse”, vilket innebär att man organiserar sig på ett annat sätt än i vanliga fall och går upp i stab.

”Kommenterar inte”

Sportbladet har varit i kontant med Mats Eriksson, presstalesperson i polisregion Stockholm. Han väljer att uttala sig försiktigt.

– Vi tittar alltid på de här frågorna när det gäller fotbollsmatcher. Huruvida det är risksupportrar på just den här matchen kan jag inte svara på. Men vi jobbar alltid med att försöka identifiera sådana, om de nu skulle finnas. Det gör vi i alla fotbollsmatcher, säger Eriksson.

Kan du bekräfta att ni vidtagit särskilda åtgärder till den här matchen?

– Vi brukar inte kommentera vilka resurser vi använder och hur mycket folk vi har vid olika insatser. Det gör vi inte den här gången heller.

Behöver de svenska supportrarna som ska gå på matchen i kväll känna någon oro?

– Det hoppas jag inte att de ska behöva känna. Vi hoppas på en bra och spännande match, säger Mats Eriksson.

Sverige vann matchen med 2–0.