Accam: Zlatan skulle vara kung här

avFredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Zlatan Ibrahimovic placeras i Miami.

Förre Helsingborgsspelaren David Accam är helt övertygad om att PSG-stjärnan skulle passa i MLS.

– Han skulle vara mer älskad här än i Sverige. Eller kanske inte, haha, säger Accam.

Zlatan Ibrahimovic har mindre än ett år kvar på sitt kontrakt med Paris Saint-Germain och det mesta tyder på att han lämnar Frankrike till sommaren. Enligt uppgifter till Sportbladet vill 34-åringen till USA.

Zlatan uppges vara sugen på en flytt till Miami. Där håller förre lagkamraten David Beckham på att starta en klubb.

– Det här ska bli en folkets klubb, Miami är redo för fotboll. Det fanns en fotbollsklubb här för tio år sedan, men jag ville starta något eget, sa David Beckham i mars förra året.

”Passar bra i MLS”

David Accam, som lämnade Helsingborg för Chicago Fire förra året, trivs bra i MLS och är övertygad om att Zlatan Ibrahimovic skulle passa in i ligan.

– Självklart. Han skulle göra bra ifrån sig. Inte bara på planen, utan även vid sidan om. Hans personlighet, hans talang, allting passar bra i MLS, säger anfallaren.

Han skulle vara älskad?

– Yes. Han skulle vara älskad mer här än i Sverige. Eller kanske inte, haha. Jag skojar. Men han skulle bli väldigt populär här.

– Han skulle göra mycket mål i MLS. Jag tror också han skulle njuta av livet här, livsstilen, fotbollen. Han skulle vara kung här.

Flera stora stjärnor har flyttat till MLS de senaste åren – bland andra Frank Lampard, Steven Gerrard, Andrea Pirlo och David Villa. Accam tycker att ligans kvalité har ökat och menar samtidigt att det inte bara är spelare som vill avrunda karriären som flyttar till MLS nuförtiden.

”MLS är unikt”

– När stora spelare flyttar hit så blir ligan mer populär och det blir ett större intresse. Så har det inte alltid varit. Nu kan även fans i fler länder följa MLS på tv, så vi har fått en bredare publik. Det går inte jämföra med de stora europeiska ligorna. Men MLS är unikt på sitt eget vis, formatet på ligan, klubbarna och så vidare, säger Accam.

– Om du inte har koll på ligan så kan jag tänka mig att du ser på ligan på det sättet. Men om du spelar här, om du sätter dig in i ligan så märker du att den är mycket bättre i dag. Det är fler yngre, lovande spelare som kommer till ligan. Det gör ligan bättre och mer intressant.

För Accam, som spelar tillsammans med förre djurgårdaren Kennedy Igboananike, har det blivit tio mål och två assist under debutsäsongen. 25-åringen är nöjd.

– Jag njuter av det jag har gjort under min första säsong. Det bästa är att här får du den uppmärksamheten som du förtjänar, säger Accam.

Går snabbare än i Sverige

Stor skillnad mot allsvenskan?

– Det går fortare i MLS, det är också mer fysiskt här än i Sverige. Jag har spelat i båda ligorna och i Sverige var jag nog snabbast i ligan. Men när jag kom till MLS så fanns det många snabba spelare. Spelarna är också starka och aggressiva här.

– Det är många lag som attackerar och går framåt. Så det är en rolig liga att följa för fansen, det händer mycket och är intressant. Sedan är USA ett stort land så du får resa runt mycket i landet.

Och Chicago som stad?

– Det är en stor skillnad. Chicago är en stor, stor stad i jämförelse med Helsingborg. Men jag trivs fint här med.

Accam gillar att det är stjärnfyllt i MLS. Ligans två bästa spelare kom hit från Juventus och Middlesbrough, enligt anfallaren.

– (Sebastian) Giovinco är den bästa spelaren. Kei Kamara är väldigt bra också.

Det är för tidigt för Accam att göra comeback i allsvenskan, och han vet inte hur länge han blir kvar i MLS. Som alla spelare är han sugen på nya utmaningar.

– Det är svårt att svara på. Men jag tror inte jag stannar här jättelänge. Jag njuter av min första säsong här, men jag är öppen för att gå någonstans för att få en större utmaning, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM