Har han svaret på Dif:s eviga fråga?

FOTBOLL

Djurgårdens brasse tillbaka i svensk fotboll: ”Min plan är att spela i Sverige”

1 av 3 | Foto: GUNNAR SEIJBOLD
Thiago Quirino da Silva och Enrico Cardoso Nazaré i Djurgården 2008.

Quirino blev allsvenskans kanske största floppköp genom alla tider.

Nu är hans vän tillbaka i landet – med en teori om varför allt gick så snett.

– Quirinho varnade mig direkt när jag kom, säger Enrico Cardoso Nazaré till Sportbladet.

Foto: Privat
Enrico med flickvännen Stella.

Efter fyra brasilianska titlar på 5,5 år sedan avskedet från Djurgården så spelar Enrico Cardoso Nazaré på söndag en ny avgörande match. Men den här gången är Estádio Maracanã utbytt mot Källbrinks IP där Huddinge IF gör upp med Västerås SK om nytt kontrakt i division 1 Norra.

”Det var märkligt”

Det är en viss skillnad mot förra gången Enrico dök upp i Sverige. Djurgården hade scoutat mittfältaren när han spelade semifinal i brasilianska cupen på mäktiga Maracanã men trots det menade elaka tungor att han bara värvades som kompis till superfloppen Quirino.

Tiago Quirino da Silva hade värvats för 14 miljoner kronor under våren 2006. Anfallaren kom med 65 a-lagsmatcher för Atlético Mineiro, meriter från Brasiliens U18-landslag samt ett VM-brons med U20-landslaget. Han pekades ut som det kanske bästa köpet till allsvenskan genom alla tider.

– Det känns lika spännande som när Kim Källström kom till oss, sa ordföranden Tommy Jacobson.

Enrico minns tiden väl.

– Det var märkligt. Jag kom under sommaren och det var väldigt fint väder men Quirino sa direkt att det inte alls skulle vara så hela tiden. Att det blir kallt och mörkt. ”Livet här är inte så lätt som det verkar”. Brassar är inte vana vid det här vädret men du måste lära dig att förstå vad du kan göra för att göra livet bättre. Du kan inte bara klaga på vädret.

”Han hade inget bra liv”

Enrico lyckades ändå bygga ett liv i Sverige tack vare sina engelskakunskaper. Tuffare var det för Quirino.

– Han kunde varken engelska eller svensken. Det var svårt för honom att kommunicera och han kände inte så många svenskar. Han hade inget bra liv vid sidan av fotbollen och självklart påverkade det honom mycket på planen. Om du inte är lycklig så är det svårt att spela bra.

Enrico säger att han tycker att Djurgården ändå gjorde vad som kunde begäras av dem. Duon fick en privat svensklärare under ett par månader och Quirino hade även hjälp av en tolk på träningar och matcher. På fritiden umgicks de med allsvenskans andra brassar.

– Det fanns några i AIK och Hammarby. Wílton Figueiredo, Daniel Mendes, Paulinho. De hade varit här längre och hade lärt känna fler så vi brukade träffa dem. Sedan träffade vi också andra lagkamrater över en kaffe.

Quirino blev kvar i Sverige i nästan tre år men när brassen väl lämnade i november 2008 gjorde han det som seriens förmodligen mest utskällda värvning genom tiderna. Han köptes för 14 miljoner kronor och såldes för bara 2,5 miljoner när japanska Consadole Sapporo blev nästa destination.

Månaden efter lämnade även Enrico allsvenskan. Mittfältaren hade lyckats bättre i Djurgården än sin kompis och skrev på för tre år med brasilianska storklubben Vasco da Gama. Efter fem år i det brasilianska seriesystemet fortsatte karriären förra året i grekiska Apollon Smyrni.

Men med sig på alla äventyr har mittfältaren också haft en bit av Sverige.

Träffade kärleken

Enrico hade genom en gemensam vän hittat kärleken i flickvännen Stella under åren i Djurgården. Hon fortsatte sina studier på distans för att följa Enrico genom karriären men när utbildningen avslutades stod paret inför ett val. De valde det där mörka och kalla landet i norr.

I höstas återvände Enrico till Sverige där han nu fått uppehållstillstånd och börjat bygga sitt framtida liv.

– Jag spelade i Grekland fram till juni och sedan kom vi hit för att ordna allt. Prioriteten då var att ordna mitt uppehållstillstånd och det löste sig i augusti men då var det bara två månader kvar på säsongen så jag skrev på för de åtta sista matcherna i Huddinge IF.

Vad blir nästa steg?

– Det beror på vad som dyker upp. Min plan är att spela i Sverige så vi får se vad som händer nu när säsongen tar slut. Jag får vänta lite men det jag definitivt kan säga är att jag stannar här och spelar fotboll på en hög nivå nästa säsong.

Är du fortfarande tillräckligt bra för allsvenskan?

– Självklart. Jag spelade i Grekland förra säsongen. Jag hoppas att det dyker upp några alternativ i januari. Jag är fortfarande bara 31 år och har några bra säsonger till i mig. Kroppen känns bra så planen är att fortsätta spela några år till.

Håller fortfarande kontakten

Den här gången har han inte Quirino med sig till Sverige men kompisen är i allra högsta grad fortfarande närvarande i Enricos liv.

– Vi har en grupp på WhatsApp med några killar från vårt gamla lag i Atlético Mineiro. Jag, Paulinho, Quirino, Ailton Almeida och några till som håller kontakten.

Hur mår Quirino i dag?

– Bra. Han är kvar i Japan och har spelat där i sex-sju år nu.

Till sist kan vi inte undvika frågan många fortfarande ställer sig. Varför lyckades inte supertalangen Quirino i allsvenskan?

– Det är svårt för mig att svara på men min egen upplevelse är att det beror på att han inte hade något socialt liv här. Han kom hem och sedan gjorde han inte så mycket mer. Det gjorde honom ledsen.

Det påstås att han satt uppe hela nätterna och pratade med sin flickvän hemma i Brasilien?

– Jag vet att han talade mycket med sin familj men jag hade inte så bra koll. Det är svårt för mig att veta om det är sant.

Hur bra var han innan han kom till Sverige?

– Quirino var väldigt stor innan han kom till Djurgården. Han spelade U20-VM (där det blev brons) och i Atlético Mineiro sågs han som en mycket lovande spelare. Kanske inte den mest tekniska men en väldigt bra målskytt. Det är självklart att Djurgården hade höga förväntningar på honom.

Varför tror du att han inte dominerade i allsvenskan?

– Det finns många svårigheter för brasilianska spelare som kommer till Sverige som kan hämma deras prestationer. För att lyckas i fotboll tror jag att du måste vara lycklig och njuta av livet. Det är enorm förändring att komma från ett varmt Rio de Janeiro till Stockholm, speciellt om du varken kan svenska eller engelska. Om du dessutom inte har några vänner, inte kan göra det du är van vid och inte kan äta det du alltid har gjort... Alla de småsakerna kan tillsammans ha en stor påverkan på dina prestationer.

”Är väldigt lycklig”

Quirino fann sig aldrig tillrätta i Sverige men Enrico har. Nu planerar 31-åringen för resten av sitt liv här.

– Det känns bra att vara tillbaka. Jag håller på att lära mig svenska nu, det är inte hundra procent men det går framåt. Nu vet jag också vad jag ska förvänta mig av de kalla vintrarna eftersom jag upplevt det förut. Jag är väldigt lycklig över att vara med min sambo och börja vårt liv tillsammans här.

Av de åtta matcherna med Huddinge försvann hälften på grund av en skada men nu är Enrico till sist frisk igen.

Nio år efter att brassen för första gången landade i ett soligt Stockholm är han tillbaka med andra drömmar – men med samma passion för fotbollen.

– Vi har vår sista match på söndag. En viktig match. Och jag ska spela.

ARTIKELN HANDLAR OM