Allsvenskan 2015

Här blir Bajen flest – genom tiderna

Av: 

Per Bohman

FOTBOLL

Hyllas av tidigare rekordhållaren: ”Hammarby är värda det här”

Nu är det officiellt.
Hammarby har bäst publiksnitt genom tiderna.
– Grattis Bajen! säger Lennart Wing, 80, som spelade i Örgrytes rekordgäng från 1959.

Det behövdes 30 385.
Det kom 30 627.
Örgrytes publiksnitt från 1959 på 25 490 är därmed slaget. Hammarbys hemmasnitt för 2015 – 25 507 – är bäst genom tiderna.

Lennart Wing, 80 år gammal, var med när Örgryte satte det gamla rekordet. Han sörjer inte att det numera tillhör historien.

– Det är klart att det känns... jag vet inte. Rekord är till för att slås! De är ­värda det. Jag är väldigt ­imponerad av Hammarbys supportrar. De har alltid ställt upp i vått och torrt, säger han.

"Ni är värda det här"

Lennart Wing skickar en hälsning till hela Hammarby.
– Grattis Bajen! Det här är ni värda.

Henrik Kindlund, vd för Hammarby, är stolt och tacksam.

– Tack! Örgryte hade en fantastisk säsong 1959 och många stora fotbollsprofiler i laget. Det är en riktig ära att få ta över rekordet från Örgryte.

Enligt Henrik Kindlund är det inget snack – nu rår ingen på Hammarby.
– Nu är vi Sveriges bästa publiklag genom tiderna. Helt klart. Högsta publiksnittet någonsin och vi har nått de här sifforna på 15 matcher, inte 11 som Örgryte. Och vi har inte en arena som tar 40-50 000, säger Bajens vd Henrik Kindlund.

Ny typ av publik

Hur känns det?
– Det känns jäkligt kul. Vi har jobbat långsiktigt för att få det att fungera på den nya arenan, att komma in i den. Någonstans hade vi en tanke på att vi kanske skulle kunna få ihop den här publiken. Att faktiskt göra det är jäkligt kul: en milstolpe för Hammarby.

Kindlund menar att Bajen blivit en mer inkluderande förening på läktarna. Nya grupper söker sig till arenan.

– Det är delvis en helt ny publik som kommer hit. Massor av barn och ungdomar som annars sitter hemma och tittar på Bayern München och Real Madrid. Det här tar fotbollen närmare dem. Det är också mycket kvinnor och tjejer på matcherna, som också kommer tillbaka. Där har vi lyckats.
Matchen?
Den slutade 1–0 till Malmö FF efter mål av Rasmus Bengtsson. Därmed tar MFF över fjärdeplatsen – som ger Europaspel – från Elfsborg.
Fotnot:
Det har cirkulerat olika siffror för Örgrytes publiksnitt från 1959. Svenska Fotbollförbundet rapporterar att det korrekta snittet är 25 490.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Hammarby IF Fotboll