Varningen: se upp för det fula, tuffa spelet!

Uppdaterad 2016-07-01 | Publicerad 2015-06-12

WINNIPEG. Damfotbollen blir bara fulare och brutalare.

USA:s assisterande förbundskapten Tony Gustavsson varnar för att VM blir en grisig historia.

– Jag tror att en del kommer att överraskas över det fula, tuffa spelet, säger han i podcasten ”Split vision”.

På VM 2011 var Sverige och USA de tuffaste lagen, åtminstone sett till antalet utdömda kort. Med varsitt rött (Josefine Öqvist tog det svenska) och sex varningar delade silver- och bronsmedaljörerna på förstaplatsen i fult spel.

Fyra år har gått och fotbollen har utvecklats. Fler lag tillhör den yttersta världseliten, blåbären har knappat in på toppen och det pågående världsmästerskapet i Kanada är det största på damsidan hittills.

USA:s assisterande tränare Tony Gustavsson höjer ett varningens finger för att fotbollen också blir fulare.

"Det är över gränsen"

– Jag tror att vi kommer se en utveckling inom damfotbollen som blir mer cynisk och mer tuff. Vi såg nyanser av det senaste OS, när så oerhört mycket står på spel. Och du har sett det redan till exempel i Champions League. Tittade du på mötet mellan Wolfsburg och Rosengård så såg vi två matcher som innehöll enormt tuffa dueller, till viss del över gränsen för fulhet, säger Gustavsson i podcasten ”Split vision”.

Sett till historik och utveckling borde det smälla i nattens möte mellan Sverige och USA. Intervjun med Tony Gustavsson gjordes inte specifikt inför den matchen, utan är mer en generell spaning om vilket håll fotbollen tar.

"Folk är inte beredda"

Sportbladet har gått igenom VM:s första omgång för att se hur fult spelet hittills har varit. På tolv matcher har 27 gula och ett rött kort delats ut. 327 frisparkar har tilldömts lagen. Båda siffrorna ger ett högre matchsnitt än VM 2011, även om ökningen är liten.

Siffrorna stöder alltså Tony Gustavssons tes. Eller ska vi kalla det hans varning?

– Det finns en risk i att vi kommer se en del sånt i detta VM och det vore väl lite synd med en sådan negativ överraskning. Men jag måste ta upp det för jag tror inte att folk är beredda på att se en så tuff fotboll, säger han till ”Split vision”.

Följ ämnen i artikeln