Flugit till Sverige – för att förstå Zlatan

Av: Johanna Frändén

Publicerad:

PARIS. På tisdagen tog han Sverige till EM – på onsdagen tog Zlatan Ibrahimovic fransmännen till Sverige.

Det var franska Canal Plus som sände ett långt reportage om Zlatans plats i det svenska samhället, där Mona Sahlin, Jan-Ove Waldner, Kurre Hamrin, Martin Dahlin, Pia Sundhage och många fler kända svenskar ger sin bild av Ibrahimovic.

Det är i dokumentärformatet Enquêtes de foot, som Canal Plus tar med publiken runt om i världen i fotbollens namn. På onsdagskvällen hade turen kommit till Zlatan Ibrahimovic och man har gjort flera nedslag i Stockholm och Malmö för att förstå Zlatans plats i hemlandet.

– Vi ville se hur stort inflytande Zlatan har på det svenska samhället, vad han betyder politiskt och för ungdomar med ursprung från Balkan och vad gamla idrottsstjärnor som Martin Dahlin, Jan-Ove Waldner och Kurt Hamrin tycker om honom. Det som slog mig är hur svårt folk har att komma på något enda riktig kritik mot honom. Det enda jag saknar är att få prata Zlatan Ibrahimovic med Björn Borg, säger Marc Savourel som har gjort programmet.

Träffat profilerna

Flera besök i Malmö och Stockholm, samt en avstickare till Florens för att träffa gamle fotbollshjälten från VM 1958 Kurre Hamrin, har klippts ner till 20 minuter Zlatan. Canal Plus team har träffat David Lagercrantz som skrivit Zlatans självbiografi, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson för att prata om Zlatan som förebild för invandrarungdomar, men också Pia Sundhage och Lotta Schelin för att prata om Ibrahimovics syn på damfotboll.

David Lagercrantz ger en bakgrund till Zlatans framfart som förebild i ett land där alla sportidoler var likadana.

– Det var väluppfostrade pojkar som pratade utan att säga något, sen kom Zlatan och sa att han ville köra en Ferrari och bli lika stor som kungen, berättar Lagercrantz i dokumentären.

Analyserar akademiskt

Canal Plus har också hängt med på en föreläsning av genus- och litteraturvetaren Annika Olsson på Stockholms Universitet, där hon analyserar boken om Zlatan ur ett akademiskt perspektiv, om nationell identitet och maskulinitet och ur frågeställningen vem som får företräda den svenska identiteten.

Dokumentären ”Zlatan – Sveriges andre kung?” sändes på franska Canal Plus klockan 20.50 på onsdagskvällen.

Publicerad: