Bajens svit - fem raka segrar

Publicerad:
Uppdaterad:

Anders Linderoth: Vi lärde oss mycket av fjolåret

SM-guldet 2001 följdes av en tung säsong i botten av tabellen.

Men den mörka hösten slutade lyckligt och nu går Bajen mot en ljus vår.

Hammarby är obesegrat i årets träningsmatcher.

- Vi lärde oss mycket av fjolåret, säger Anders Linderoth.

För Hammarbys nye tränare Anders Linderoth var 2002 ett tungt år. Han tog över efter guldmakaren Sören Cratz för att utveckla och leda Bajen ut i Europa. Men nya spelsystemet blev ett fiasko och i stället gick Hammarby en farlig balansgång i närheten av nedflyttningsstrecket. Ju fler förlusterna blev, desto tyngre blev Linderoths steg.

När Sportbladet träffade honom i slutet av oktober, dagen efter förlusten mot IFK Göteborg och fem dagar före ödesmatchen mot Landskrona, mötte vi en pressad och uppriven människa.

Så här stod det i tidningen dagen efter: "För den som jobbat nära Hammarby är skillnaden påtaglig mellan Anders Linderoth i våras och Anders Linderoth med en omgång kvar av allsvenskan. Då - lätt av förhoppningar. Nu - tyngd av press. Han talar lågt. Skrattar sällan. Ögonen är trötta.

- Vi är i en besvärlig situation. Klart att jag inte mår bra."

Glädjen tillbaka

I dag skriver vi februari 2003 och dags att ge ännu en bild av Anders Linderoth. En ljusare.

Nu är glädjen i rösten tillbaka, han pratar om ett spelsystem som satt sig, om en topplacering i allsvenskan, att laget är obesegrat i träningsmatcherna - och att mardrömsåret 2002 egentligen var ganska nyttigt.

- Det var en tuff tid men den stärkte oss som lag. Vi lärde oss en hel del som vi kommer ha nytta av i år.

Vad konkret?

- Hur oerhört viktigt det är med en bra inledning. Kanske var vi överoptimistiska i våras. Vi ville spela vårat spel trots dåliga planer. Då är det bättre att gå ut och gneta, vakta sin nolla.

Vad lärde du dig?

- Vilka människor du kan lita på. När det går bra är det många som dunkar dig i ryggen. Men samma personer kan sticka kniven i dig när det går dåligt. Sådana stötte jag på i fjol.

Hur mådde du egentligen den där hösten?

- Klart att det kändes. Spela varje match med kniven mot strupen vill man inte uppleva igen. Det var tuffare än jag trodde. Men det är tufft träna ett Stockholmslag, med all press och mediefokusering runt omkring.

- Men innerst inne var jag nog ganska lugn. Jag märkte att killarna verkligen ville klara det. Och det gjorde dom. Av egen kraft, dom behövde inte hjälp av andra lag.

"Krigar om guldet"

Hur bra kan Hammarby bli i år?

- Vi har en helt annan konkurrenssituation i laget, två spelare på nästan varje plats. Vi spelar längs marken, ett snabbt passningsspel, inte högt och långt som i fjol.

- Får vi en bra inledning och hittar rätta flytet är vi med och krigar om SM-guldet, säger Anders Linderoth.

Robert Laul

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN