Om en månad tillhör Göteborg superettan

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

GÖTEBORG

IFK Göteborgs lagledning tror fortfarande att Blåvitt kan undvika spel i superettan, nästa säsong.

Gärna det. Förvandla gärna vattnet i Göta Älv till årgångsvin, när ni ändå håller på.

Eller få ordning på föreningens ekonomi.

Det är lätt att sparka på den som ligger.

Och Blåvitt ligger verkligen platt, men näsan riktad nedåt – mot ett helvete i superettan.

I bästa fall, om laget har tur med övriga resultat, blir det kval. Men då väntar kanske ett talangfullt Öster, med storpublik, och all press på Blåvitt.

Hela IFK Göteborg lider av nedflyttningsplatsen. Det är en plåga för de allra flesta, spelare som ledare och styrelsemedlemmar, att göra sig beredda på föreningens första nedflyttning på 32 år.

Inte styrelsens fel

Min första tanke är förstås att styrelse och lagledning direkt efter säsongens slut ställer sina platser till förfogande. Det är inte styrelsens fel att värvningskarusellen snurrat åt fel håll, femte året i rad, men det gäller att visa ett kollektivt ansvar för sommarens och höstens fiasko.

Omval av styrelse, översyn av lagledning, sen kan klubben gå vidare.

Nu väntar ett stålbad som klubben skjutit på framtiden. IFK Göteborg måste skapa ett nytt lag utifrån de yngsta A-lagsspelarna och talanger i junior- och ungdomsled – precis som de borde ha gjort långt tidigare. Blåvitt vann JSM-guld både 1996 och 1997, ändå valde föreningen att toksatsa på etablerade spelare utifrån – som floppade stort. Efter det fiaskot gjordes samma misstag igen, 1999 blev det nytt JSM-guld, men från den årgången är det bara Fredrik Risp som fått en ärlig chans att etablera sig i A-laget.

Satsa på en ny generation

När IFK Göteborg nu tvingas ner i superettan, för det är mycket troligt, kommer generationsskiftet vi väntat på. Ekonomiska och sportsliga skäl gör att styrelsen tvingas satsa på en ny generation spelare – precis som Djurgården gjorde under sitt år i Superettan, år 2000.

Jag tror IFK Göteborg får ett bra allsvenskt lag år 2005.

Spelare som Fredrik Risp, Mikael Antonsson, Dennis Jonsson, Jan Prochazka och Robert Karlsson, alla i 20 årsåldern, det ska gå vägen. Tillsammans med talanger från Tipselit, juniorallsvenskan och J18-serien.

Det som kanske oroar, när det gäller yngre spelare i A-truppen, är att många stått stilla i sin utveckling. Andra har till och med tvingats lämna, för att de aldrig fick chansen.

Pengar får en avgörande roll i en långsiktig satsning. IFK Göteborg gör i år sitt femte år i rad med minus i kassan. Ledninge räknar med att förlora runt 15 miljoner kronor, varav gälften är rena driftskostnader.

1997 hade föreningen 95 miljoner kronor i eget kapital

Pengarna ett problem

I dag är den siffran bara drygt en tiondel.

Så pengar blir ett problem vid eventuellt spel i superettan. Räcker eget kapital på tio till tolv miljoner kronor för att driva en seriös satsning mot allsvenskan?

Blir det som dagens styrelse tror – att sponsorer som tidigare varit försiktiga plötsligt öppnar sina kassaskåp?

Det finns anledning till oro, för Er som är blåvita i själen.

Om en dryg månad vet vi mer.

För då tror jag IFK Göteborg tillhör superettan 2003.

Jag har gärna fel, mesta mästarna hör hemma i allsvenskan, men jag tror inte vatten kan förvandlas till vin.

Thomas Tynander

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN