United sågas – av egna klubbikonen

Förre lagkaptenen dömer ut spelstilen

avAndreas Käck

FOTBOLL

Gary Neville har tröttnat.

Klubbikonen tycker att Manchester United spelar tråkig fotboll.

– Det gör ont att se, säger han.

Det är många som har haft synpunkter på Manchester Uniteds spelstil under José Mourinho.

Nu är det en tung röst som riktar kritik mot ”The Red Devils”.

Nämligen Garry Neville.

43-åringen – som spelade i United mellan 1992 och 2011 och som dessutom var lagkapten under många år – tycker att United har förlorat sin identitet.

– Ajax, Manchester United och Barcelona är de tre bastionerna inom europeisk fotboll sett till spelstilen. United har alltid spelat 4-4-1-1 eller 4-4-2, med två renodlade yttrar. Det sitter i klubbens DNA, det är inget du ska rucka på för att få en kortsiktig framgång, säger han i podcasten ”Second Captains”, enligt Bleacher Report.

Tog in fysiska spelare

Han fortsätter:

– Fansen var besvikna över de uteblivna framgångarna efter Sir Alex, arenan började gapa mer och mer tom och klubben tänkte ”okej, vi måste vinna något”, så de tog in José Mourinho, som gillar kraftfulla, robusta spelare. Nästan hela den befintliga startelvan försvann och i stället tog han in spelare som (Romelu) Lukaku, (Nemanja) Matic, (Eric) Bailly och Fred, ett antal spelare som passar hans spelstil…

”Gör ont”

Neville jämför med Mauricio Pochettinos Tottenham, som han anser spelar en roligare fotboll.

– Pochettino gillar hungriga spelare i 23, 24-årsåldern, han gillar att trycka upp laget och pressa högt. Hur många United-anfallare ser du sätta press högt upp i banan? Mourinho har hellre fysiska spelare som sjunker längre ner i banan. Som Manchester United-supporter gör det ont att se, säger Gary Neville.

43-åringen har själv varit tränare på senare tid. Mellan 2012 och 2016 var han assisterande förbundskapten i det engelska landslaget och säsongen 2015-2016 basade han över Valencia.

Numera jobbar han som tv-expert på kanalen Sky Sports.

Siffrorna som visar Premier leagues överlägsenhet 00:38

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM