Fem punkter: Malmö FF-Trelleborg på Stadion

avPer Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

MALMÖ. Per Bohmans fem punkter från Malmö FF-Trelleborg på Stadion, Malmö.

1. Trelleborg kunde ha varit unikt...

Jag väntade kanske mig inte ett bättre placerat Trelleborg i tabellen, men en annan typ av Trelleborg på planen. I en tid där Jimmy Thelin-typer och Axel Kjäll-figurer förhastat hajpats reservationslöst för deras vetenskapliga och moderna™ fotboll aviserade Patrik Winqvist tidigt att han skulle vandra en annan väg. I allsvenskan är ett tvångsmässigt possessionspel nästan upphöjt till en slags allmän lag, så därför var det befriande att Winqvist inför säsongen verkade vilja att Trelleborg skulle spela som ett svenskt... Burnley. Cyniskt, rakt, löpstarkt, aggressivt, laglojalt och kallhamrat taktiskt. En spelstil som vore ensam i sitt slag och svårhanterad i dagens allsvenska serie.

2. ... men är bara dåliga

Man känner sig onekligen blåst på konfekten sett till Winqvists programförklaring inför säsongen. För TFF har inte alls fyllt tomrummet som fanns. I stället för tajt, fysiskt och välorganiserat: valpigt, poröst och håglöst. TFF har sämst form i hela allsvenskan, kastar i princip in bollar bakom egna målvakten Marko Johansson och inget annat lag har släppt in lika många baklängesmål under sommaren. Majoriteten av Trelleborgs startspelare har hämtats från MFF:s skönspelande ungdomslag, och kanske är diskrepansen mellan deras fotbollsfostran och tränarens önskade spelsätt för stor. I grunden har de nog en för beskedlig spelartrupp och Winqvist har inte kunnat kompensera det med en tillräckligt vass organisation.

3. Hugo Andersson!

Anes Mravac, Jasmin Sudic, Pontus Jansson, Filip Helander, Franz Brorsson och Dennis Hadzikadunic. Malmö FF har sedan många år tillbaka konsekvent låtit sina unga mittbackstalanger få chansen tidigt i A-laget – och i princip alltid fått utmärkt avkastning för satsningen. Mot Trelleborg var det Hugo Anderssons tur att startdebutera för MFF. Klubbens unga mittbackstalanger tenderar att vara moget avslappnade, men Andersson framstår vid blott 19 års ålder redan som världsvan. Bedrägligt sävlig i rörelsemönstret men i verkligheten rätt snabb, skolad med bollen och helgjuten i duellspelet. Dessutom: målskytt! TFF var under hela matchen avkopplade snarare än påkopplade runt straffområdet och Andersson mycket klinisk när han klippte in en volleyträff efter hörna.

4. Utklassning...

Det handlar förstås om nivån på motståndet, men efter dödgrävarmatchen i Ungern – salig Ferenc Puskás måste ha lipat i himlen över de båda lagens bollbehandling – mot Videoton tidigare i veckan var den här överkörningen ett välkommet offensivt styrkebesked för Malmö FF. Trelleborg är ohyggligt underlägsna spelare för spelare och det utnyttjade de regerande mästarna under en förstahalvlek som förvandlades till ett blodbad på Trelleborgs försvarsspel. Mittbackarna Franz Brorsson, Oscar Lewicki och Hugo Andersson var offensiva i bollerövringen. Trion Anders Christiansen, Fouad Bachirou och Arnor Traustason mjuka och rörliga som smörjmedel. Carlos Strandberg aktiv men ineffektiv och Marcus Antonsson en precis så opportunistisk avslutare som alla i Malmö hoppats på.

5. ... och bäst var Binaku och Vindheim

Eric Larsson och Behrang Safari/Sören Rieks har abonnerat på wingbackplatserna för MFF under säsongen. Insatserna har pendlat kraftigt. Därför var det helt logiskt att Uwe Rösler lät Andreas Vindheim och Egzon Binaku starta som ytterspringare mot Trelleborg. De ställdes mot ett tacksamt motstånd, visst, men duons prestationer visar hur slagkraftig MFF:s offensiv kan vara när wingbackarna får utgå från en hög position i planen. Binaku är en rätt enkelspårig spelare, men när han är enkelspårig på sitt rappa och rasande raka vis kan den snabbe vänsterbacken vara ostoppbar längs sin kant. Inlägget till Antonssons fullträff höll hög klass.

Och så Vindheim. Bortsett från en fin insats i själva spelet bidrog norrmannen med ett långskott att dö för. I en lyckad hörnvariant kunde Anders Christiansen chippa in en hörna till en fristående Vindheim som stod placerad just utanför straffområdet. 23-åringen tog emot, nöp till och stod för ett av säsongens allra vackraste mål på Stadion i Malmö. Båda förtjänar fler chanser i startelvan.

Laddar Matchöversikt
Alla skytteligavinnare i allsvenskan sedan 2008 00:53
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM