Efter Klopps ord – köpt spelare för 3 miljarder

avHenrik Lundgren, Martin Tolén

Från säljande till köpande klubb.

Bara under 2018 har Liverpool köpt fem spelare för tre miljarder kronor.

– Det är det som är problemet nu för tiden, vilken bullshit du än snackar så är det ingen som glömmer det, säger managern Jürgen Klopp om sitt oförglömliga citat.

Derbyfest på lördag! Sportbladet sänder Roma-Lazio och Real Madrid-Atlético Madrid i samarbete med Strive


Det har inte bara varit en omställning för Liverpoolsupportrarna världen över, även Jürgen Klopp har fått frågorna om huru­vida det plötsligt inte längre är fel att köpa dyrt.

När Manchester United för två år sedan plockade fram det stora checkhäftet och köpte Paul Pogba för en miljard kronor ­rasade Klopp mot slöseriet och de sjuka transfersummorna.

– Den dagen fotbollen ser ut så här, då jobbar inte jag längre. Jag vill göra det ­annorlunda, och jag hade gjort det annorlunda även om jag hade haft de här pengarna att spendera, sa Liverpool-tränaren då.

2018 har han lagt ut drygt tre miljarder miljarder kronor för Virgil van Dijk (870 miljoner kronor), Alisson Becker (775 ­miljoner kronor), Naby Keita (626 ­miljoner kronor), Fabinho (521 miljoner kronor) och Alex Oxlade-Chamberlain (440 miljoner kronor).

Men medan supportrarna kravlat sig fast vid sitt mantra ”netspend” så tog Klopp det med ro.

– Det är det som är problemet nu för tiden, vilken bullshit du än snackar så är det ingen som glömmer det. Å andra ­sidan är det sant, jag kunde inte föreställa mig att världen ­skulle förändras på det ­sättet för två år sedan. 100 miljoner pund var galet mycket pengar. ­Sedan dess har världen förändrats fullständigt, har han tidigare sagt.

”Göra det så framgångsrikt som möjligt”

Liverpool har spenderat mycket pengar det senaste året, men de har fått kvalité för det.

Aldrig tidigare i modern tid har klubben varit så mycket titel­utmanare som de är i år. Efter sex spelade omgångar är klubben enda lag med full pott och toppar Premier League på maximala 18 poäng (två före tvåan Manchester City och trean Chelsea).

Och totalt har Jürgen Klopp, sedan januari 2016, spenderat över fyra miljarder kronor på spelare.

– Mitt ansvar för den här klubben är att göra den så framgångsrik som möjligt. Det är inte min sak att trycka på och s­äga att vi inte b­orde köpa dyra ­spelare, vilket sen kan ­leda till att Liverpool inte vinner. Det funkar inte, säger Klopp.

Efter att klubben i vintras sålde ­Philippe Coutinho till ­Barcelona befann sig klubben vid en brytpunkt. Antingen fortsätta att vara en försäljare till de största klubbarna i världen, eller satsa för att själv bli en av dem. Ett halvår ­senare har Liverpool världens dyraste försvarare (Virgil van Dijk) och världens (då) dyraste målvakt Alisson Becker. Och har dessutom gjort det så tydligt att Mohamed Salah i­nte är till salu att ingen av Barcelona och Real ­Madrid ens kommit på tanken att lägga ett bud.

Redan under våren började Liverpool förhandla med Salahs agent Ramy Abbas om ett nytt kontrakt, och när VM var över satte anfallaren sin signatur på ett femårskontrakt som dubblade hans veckolön till 2,2 miljoner kronor och gjorde Liverpool till fortsatta titelutmanare. 

– Det visar på två väldigt viktiga saker; hans tro på Liverpool, och vår tro på h­onom.  Vi vill att världsspelare ska känna att de hör hemma på Anfield, att de kan uppfylla alla sina drömmar och ambi­tioner här. Och när någon som Mo Salah skriver på för oss och säger att det här är hans hem, då visar det väldigt tydligt på det, säger Klopp.

Rekordvärvningen ett frågetecken

Inför toppmötet med Chelsea under lördagen är dock rekordbacken Virgil van Dijk ett stort frågetecken på grund av skada.

– Vi får vänta och se. Han har inte tränat alls med laget så här långt. Virgil är en världsklasspelare och när du saknar en världsklasspelare är det inte enkelt att ersätta honom. Dejan Lovren spelade sin första match på tio veckor senast och har knappt kunnat träna under den perioden. Om Virgil är frisk spelar han. Annars har vi alternativ. Vi kan spela utan honom, men jag föredrar att att han är med, säger Klopp.

Chelsea–Liverpool spelas lördag klockan 18.30. Matchen sänds i Viasat Sport Premium.

Källor: The Guardian, ESPN, Daily Mirror

ARTIKELN HANDLAR OM