Svennis: ”Betalade inte en nota på flera månader”

Sven-Göran Eriksson om när han var kungen av Romderbyt

Han har tränat både Lazio och Roma och för 20 år sedan var han Romaderbyts kung.

På lördagen bänkar sig Sven-Göran Eriksson hemma i Värmland för att se ännu ett derby i den eviga staden.

– Det här derbyt är viktigare för supportrarna än för klubbarna och spelarna, säger ”Svensson”.

Derbyfest på lördag! Sportbladet sänder Roma-Lazio och Real Madrid-Atlético Madrid i samarbete med Strive


I eftermiddag sänder Sportbladet Romderbyt mellan Lazio och Roma.

En som kommer att se derbyt från Sverige är Sven-Göran Eriksson.

Han har tränat båda lagen – Roma 1984–87 och Lazio 1997–2001 – men inte varit på plats på ett derby sedan han lämnade Lazio för att bli engelsk förbundskapten.

– Jag tror det här derbyt är viktigare för supportrarna än för klubbarna och spelarna. Var du supporter till något av lagen på min tid gick du inte till jobbet på måndagen om du hade förlorat på söndagen. Jag har spelat derbyn i Manchester, Lissabon och Göteborg också. Men Romderbyt är speciellt. Det är väldigt känsligt.

”Zeman bytte aldrig spelmönster”

Han inledde sin tid i Lazio med att vinna fyra raka Romderbyn på en säsong (två i ligan, två i cupen). Det har varken hänt före eller efter, inte på en och samma säsong.

– Jag tror att det finns någon guldplakett uppsatt på muren utanför Formello (träningscentret) om att vi vann så många derbyn i rad.

– Men det var mer Zeman (Zdenek, Romas tränare, som Svennis efterträdde i Lazio) som förlorade dem än jag som vann dem. Han ändrade aldrig taktik utan tutade och körde med samma spelmönster. Så det var inte så svårt att vinna dem, säger Svennis.

Något speciellt minne från ett derby?

– I ett av de derbyna vann vi trots att vi vi fick vår vänsterback Favalli utvisad i första halvlek och straff mot oss. Mancini spelade vänsterback, vänstermittfältare och vänsterytter i den matchen. Men han gjorde det väldigt bra.

Slapp notan

Hur var det att vara Sven-Göran Eriksson i Rom då?

– Det var stort. Att vinna något med Lazio var alltid stort men att slå Roma var alltid något extra. Då betalade jag inte någon restaurangnota på flera månader – så länge jag gick på rätt restaurang (skratt).

Hur tror du att det går i det här derbyt?

– Lazio ligger ju hyfsat till i ligan och Roma har börjat rent ut sagt dåligt så det innebär väl att Roma vinner derbyt. Det brukar vara så, underdogen vinner.

Villa håller du på?

– Jag tror inte att jag håller på något av dem. Lazio kanske... Men det finns ingen kvar i Lazio från min tid. Men tränaren (Simone Inzaghi) hade jag som spelare. Nej, jag tittar på det neutralt i dag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.