Danmarks herrlandslag i fotboll

”Årtiondets fars” – slutade ”bara” 3-0

”Var en sinnessjuk upplevelse”

Av: 

Andreas Käck

FOTBOLL

Slovakiska stjärnor mot danska ”amatörer”.

Ändå slutade det bara 3-0.

– Det här var en sinnessjuk upplevelse, säger futsalspelaren Rasmus Johansson, 23, efter att ha gjort debut … för det danska A-landslaget i fotboll.

Danmarks A-landslagsspelare ligger i fejd med fotbollförbundet och tänker inte spela förrän de får igenom ett nytt kollektivavtal. Så när Danmark ställdes mot Slovakien i en vänskapslandskamp på onsdagskvällen tvingades man snickra ihop ett tillfälligt landslag, bestående av spelare från tredje- och fjärdeligan – samt ett antal futsal-spelare.

De ställde upp med en startelva med spelare från, för den breda massan, helt okända klubbar.

Slovakien?

De kom till spel med en nästintill ordinarie startelva, med spelare från klubbar som Napoli, Marseille, Fenerbahce, Celta Vigo, Viktoria Plzen och Trabzonspor.

Beredda på storkross

Inför avspark hade danska och slovakiska medier börjat rota i historieböckerna för att se vilka historiskt stora resultat som skulle kunna bräckas. Och många gjorde sig beredda på en alldeles unik fotbollsmatch.

”Jag är helt övertygad om att det blir hela detta årtiondes bästa fotbollsfars”, skrev exempelvis Sportbladets Erik Niva på Twitter.

Men det blev inte så farligt som man hade kunnat ana.

Slovakien vann ”bara” med 3-0.

Man hade visserligen 72 procent av bollinnehavet och sköt tio skott på mål, men den danske keepern Christoffer Haagh – till vardags målvakt i Danmarks futsallandslag – stod pall och räddade det mesta.

”Jag är stolt”

Efteråt var de danska spelarna väldigt nöjda.

– Det här var en sinnessjuk upplevelse. Självklart är det en märklig situation vi hamnat i, men att göra debut i landslaget är något jag alltid drömt om. Det är stort. Och jag tycker allihopa gjorde bra ifrån sig, säger 23-årige Rasmus Johansson, som också han spelar futsal till vardags, till danska Kanal 5.

– Jag är stolt. 0-3 är helt okej på det här arenan, säger Christian Offenberg, till vardags i tredjeligalaget BK Avarta.

Den stora oron nu är vad som ska hända på söndag.

Då kliver nämligen Danmark in i Nations League för att möta Wales, och i nuläget talar det mesta för att strejken kommer fortsätta och att man i så fall tvingas upp med samma lag igen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Kaos i Danmark – alla (!) gör debut

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Danmarks herrlandslag i fotboll