Laul: Lagerbäck bad mig dra åt skogen

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportbladets Robert Laul punktmarkerar Islands förbundskapten under EM

Ingenting är som förut, ändå känns allt som vanligt.

Eller som Lasse Lagerbäck kanske skulle uttrycka det:

Allt är förstört.

Mästerskapssommar.

Med Lars Lagerbäck som förbundskapten, och jag som fotbollsreportern som följer honom hack-i-häl.

Så såg det ut ganska många somrar i rad.

Då handlade det om Sverige, nu om Island.

Ingenting är som förut, ändå känns allt som vanligt.

Jag ska bevaka öns första fotbollsmästerskap, och när Lagerbäck landar på aéroport de Chambéry 7 juni planerar jag att stå längst fram i välkomst- kommittén:

– Har du startelvan klar, Lasse?

Vi har haft en del duster genom åren.

EM 2004 slutade med att Lagerbäck bad mig dra åt skogen, bokstavligen. Och visst, den förtjänade jag.

Inför straffläggningen i kvartsfinalen mot Holland hade Roy Maakay smitit på toaletten vilket inte är tillåtet. Ett dygn senare fick jag höra talas om detta och gick igång: Skulle det bli omspel? Kunde Holland rentav diskvalificeras?

EM:s mest säljande löpsedel

Jag lokaliserade Lagerbäck på ett hotell utanför Lissabon och ringde på hans rumstelefon. Klockan var halv ett på natten, Lasses första lediga kväll på sex veckor:

– Jag har en nyhet som kommer få internationellt genomslag, förklarade jag innan Lagerbäck bad mig fara och flyga och slängde på luren med sådan kraft att Sven-Göran Erikssons lyxkåk en bit bort gungade i fundamenten:

– Du kan dra åt he…skogen!

Vi publicerade nyheten utan förbundskaptenens yrvakna och ilskna kommentar men Lasses reaktion var rätt: Det internationella genomslaget uteblev, Sverige var fortsatt utslagna.

Förstås.

Men det var en bra story, löpsedeln blev EM:s mest säljande hemma i Sverige och Lagerbäck hade snart grävt ner stridsyxan.

Då rök vi ihop igen.

Oktober 2005 och nu handlade det om Zlatan Ibrahimovic. Avgörande VM-kval mot Kroatien stod för dörren, och Zlatan var tveksam till spel på grund av problem med knäet.

Dåvarande klubben Juventus blandade sig i beslutet om Zlatan skulle spela, och chefsläkare var Riccardo Agricola som 2004 hade dömts till fängelse för systematisk dopning under Juventus storhetstid 1994–1998.

Jag frågade Lagerbäck hur han såg på att Zlatans öde vilade i händerna på den kontroversielle Agricola?

– Vi har ett väldigt bra samarbete med Juventus och de verkar oerhört hundraprocentigt reko, sa Lasse.

Rubriken i tidningen dagen efter var aningen tillspetsad: ”Sverige hyllar Dr Dopning”.

Lagerbäck gillade den inte.

Inte alls.

”Allt är förstört”

Mattias Jonson ersatte Zlatan i startelvan, Sverige tog sig så småningom till VM i Tyskland och under förlägret small det på nytt. Min kollega Johan Flinck spionerade på en stängd träning där Sverige övade på en frisparksvariant med anledning av nya offsideregler. Flinck skrev om det hemliga vapnet i Sportbladet, och Lagerbäck skrädde inte orden när vår konkurrent Expressen undrade hur han såg på publiceringen:

– Allt är förstört.

Det var en överdrift. Sportbladets artikel avslöjade inte några avgörande detaljer men på den tiden hade topplocket börjat gå allt oftare på förbundskapten.

En hetsig diskussion

Ytterligare några sammandrabbningar senare möttes Lagerbäck och jag i en hetsig diskussion i SVT:s Debatt. Det minns jag mest för att jag kom till tv-huset i Göteborg med en tröja med kommersiellt tryck vilket är emot stats-televisionens regler. Jag fick låna en t-shirt som satt som ett ålskinn, och efteråt skrev Lasse Anrell i en krönika:

”Lauls bröst växte i direktsändning”.

Hur debatten gick?

Jag anklagade Lagerbäck för att ljuga för medierna, han kallade mig mytoman.

På den nivån var det.

Det som störde Lasse allra mest under våra år ihop var nog ändå att jag avslöjade hans startelvor i landskamp efter landskamp. Inför kvalet till EM 2008 ändrade landslaget därför rutinerna: I stället för att som tidigare ge startelvan till spelarna kvällen före match fick de den på matchdagen.

Det innebar att vi inte längre kunde avslöja den i tidningen.

Jag har tyvärr inga ingångar i Islands spelartrupp men om någon därute har det är ni välkomna att höra av er med Islands elva mot Portugal när det börjar dra ihop sig i St Etienne runt 14 juni.

Nu när Lasse Lagerbäck själv blivit en etablerad tv-profil som ägnar kvällarna åt diverse spekulationer i Viasat-studion har han säkert en ny förståelse för mediernas arbete.

Hur som helst tycker jag att det ska det bli roligt att vi får en mästerskapssommar tillsammans igen.

Eller vad säger du, Lasse?

Lauls emoji-ikoner

ROBERT LAUL TAR PULSEN PÅ EM MED EMOJI-IKONER

Det perfekta genrepet.

3–0 mot Wales, Sverige är fortsatt stabila bakåt och visar gott självförtroende framåt.

Andreas Granqvists backlinje fungerar ihop, Kim Källström sliter som ett djur på mitten, Emil Forsberg är sylvass till vänster och Zlatan Ibrahimovic värderar klokt mellan att falla och erbjuda spetsalternativ. Ludwig Augustinssons, Albin Ekdals och John Guidettis inhopp visar att truppbredden finns där.

Semifinal? Varför inte.

Men målvakt Andreas Isakssons ryggproblem oroar.

Det udda genrepet.

Lasse Lagerbäck brukar gå sin egen väg, och väljer alltså att EM-genrepa mot Liechtenstein i kväll. Det kan vi ha många synpunkter på men med tanke på att Island bara har TVÅ vinster

senaste ELVA landskamperna behöver det inte vara fel att jobba upp självförtroendet mot ett lite enklare motstånd.

Isländsk murvel sökes.

Har med ljus och lykta försökt etablera kontakt med en isländsk fotbollsjournalist inför EM-bevakningen. Men den förste jag fick tips om har stängt sin mejladress, den andre vägrar svara på mejl och den tredje skulle åka till EM som turist. Jag letar vidare!

Hotet mot Ronaldo.

I ett underhållande tv-inslag som publicerats på BBC intervjuas isländske skådisen

Hafhtor Bjarnsson, före detta vinnare av ”Världens starkaste man” och Gregor ”The Mountain” Clegane i populära tv-serien Game of Thrones:

– Jag har ett meddelande till Christiano Ronaldo. Jag vet att du spelar mot Island i första matchen. Du skulle bara

våga göra mål på mina lagkamrater. I så fall kommer jag att hitta dig, och krossa dig.

Om ”hotet” har nått Ronaldo är ännu oklart.

Publicerad: