'Pekings' miljonbonus – tack vare Malmö FF

FOTBOLL

Får fyra miljoner för att nå CL: ”Visste inte om det”

Malmö FF har spelat hem hundratals miljoner från två lyckade Champions League-äventyr.

Nu har fyra miljoner kronor landat – hos IFK Norrköping.

– Jag fick nypa mig i armen, säger ”Pekings” klubbdirektör Patrik Selin.

Varje säsong delar Svenska Spel ut pengar till de högst placerade lagen i allsvenskan.

Tanken är att pengarna, som infördes 2014 och då gav två miljoner till segraren och 500 000 kronor vardera till tvåan respektive trean, ska hjälpa lagen i det europeiska cupspelet.

Och nu har Malmö FF:s framgångar de två senaste åren gett utdelning för svensk fotboll – och framför allt för IFK Norrköping.

”Ska bredda truppen”

Efter att MFF kvalat in till Champions Leagues gruppspel både 2014 och 2015 har en del av prispengarna gått tillbaka till bonussystemet som växt från tre till sju miljoner kronor, enligt ligans egen hemsida.

Därför har nu fyra miljoner kronor tilldelats IFK Norrköping för SM-guldet i fjol.

– Det är helt fantastiskt. Jag visste inte om det och fick nypa mig i armen. Europabonusen är bra för klubbar som inte har de ekonomiska musklerna och den gör en väsentlig skillnad. Vi som många andra har svårt att få ihop verksamheten ekonomiskt och bonusen gör hela skillnaden, säger Norrköpings klubbdirektör Patrik Selin.

Nytt för den här säsongen är även att segraren av svenska cupen får ta del av bonusen.

Och Häcken, som finalbesegrade Malmö FF, får därför en miljon kronor för att för att försöka kvala in till Europa League.

– Jag ser direkt att pengarna kan göra att vi kan bredda truppen något till sommaren. Det behöver vi och egentligen alla klubbar som ska spela i Europa, säger Häckens klubbdirektör Dennis Andersson.

MFF gjorde jättevinst

Malmö FF går därmed lottlösa från årets bonussystem, men behöver inte gråta sig till banken.

Under fjolåret redovisade Malmö FF en vinst på totalt 231,5 miljoner kronor.

– Tack vare Champions League-inkomsterna kan vi köpa loss Swedbank Stadion så att vi äger hela arenan, amortera av och minska våra räntekostnader, sa vd:n Niclas Carlnén till Sportbladet i slutet av februari.