Klart: AIK sparkar Andreas Alm

avKristopher Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Beslutet är att vi idag nått vägs ände”

1 av 3

Nu står det klart.

AIK sparkar Andreas Alm.

Det meddelar klubben i ett pressmeddelande idag.

DOKUMENT: När AIK pressade världseliten

Han har varit huvudtränare i AIK sedan 2011 men efter ett par stökiga dygn står det nu klart att Solna-klubben gör sig av med Andreas Alm.

– Andreas Alm har under sina år som tränare och chefstränare gjort många saker som har varit och är bra för AIK. Han har etablerat AIK till ett stabilt topplag i Allsvenskan, men vår gemensamma resa slutar idag, säger AIK:s sportchef Björn Wesström i pressmeddelandet.

Sportbladet avslöjade i natt hur det var relationen till klubbens styrelse som till slut kostat Alm jobbet.

Wesström stred för Alm

Styrelsen ville ha bort honom redan i vintras men hade inte råd med en sådan lösning samtidigt som betalade lön till en ny tränare.

Enligt Sportbladets uppgifter stred även sportchef Björn Wesström hårt för sin tränare in i det sista.

– Skälet är att den rådande situationen totalt sett inte är bra för AIK. När kort- och långsiktig potential idag summeras för de områden som definierar hur AIK mår med Alm som chefstränare så är beslutet att vi idag nått vägs ände, säger Wesström i pressmeddelandet.

Tackar honom

Alm tränade laget på Karlberg under torsdagsförmiddagen mitt i uppståndelsen kring huruvida han hade fått sparken av klubben. Då sade han sig ovetandes om huruvida det var sant eller inte.

– Att få sparken. Det är ett väldigt svårt begrepp. Avskedad, alltså. Då måste man ju ha gjort något riktig galet, sade han bland annat till Sportbladet.

”AIK Fotboll tackar Andreas Alm för det mångåriga arbetet som chefstränare i klubben”, skriver klubben avslutande.

AIK har kallat till presskonferens klockan 11:00.

Tränarcirkus i AIK - här är alla turerna:

BAKGRUND

AIK:s styrelse och Andreas Alm hamnade i konflikt redan innan säsongen när ledningen, enligt tränaren, ställde "extrema" krav.

– Styrelsen förväntar sig att jag leder AIK till SM-guld 2016. Punkt. Det är extremt. Det här är första gången i både AIK:s och allsvenskans historia som en tränare får det här tydliga kravet på sig, sa Alm.

AIK inleder allsvenskan med tolv poäng på åtta matcher och ligger nia i tabellen, med sex poäng upp till förstaplatsen.

DYGNET

Under onsdagsnatten publicerar Fotbolldirekt uppgifter om att Andreas Alm, 43, inom kort sparkas från AIK. Enligt sajten skulle nygamle Rikard Norling, 44, ersätta som tränare.

Sportbladet söker företrädare för AIK hela natten och får, klockan 07.00 på torsdagsmorgonen, kontakt med Alm.

– Jag har inte hört någonting om det här, ingenting alls, sa Alm och fortsatte:

– Att få sparken. Det är ett väldigt svårt begrepp. Avskedad, alltså. Då måste man ju ha gjort något riktig galet.

Runt 09.00 börjar spelarna dyka upp på träningsanläggningen Karlberg. Samtliga är helt tagna på sängen av rapporteringen, och flera är kritiska till att ledningen väntas sparka Alm.

– Det är en dålig tajmning inför ett derby på måndag. Det är ändå fotboll vi håller på med, säger Per Karlsson.

Klockan 11.00 leder Alm AIK:s träning, inför ett massivt medieuppbåd, på Karlbergs IP. Tränaren är aktiv, högljudd och precis som vanligt under passet.

– Det är riktigt konstigt. Vi ska ha en träning med en kille som – enligt ryktena – ska få sparken. Antingen får man sparken, eller så får man det inte, säger målvakten Kenny Stamatopoulos innan träningen.

Efter träningen svarar Alm artigt på alla frågorna från medierna på plats. Då dementerar också tränaren att han ska få sparken från AIK, säger sig ha goda relationer med styrelse, sportchef och vd – och slår fast att han jobbar på som vanligt.

– Jag leder laget mot Djurgården på måndag, sa Alm.

AIK:s ordförande Mattias Grundström säger att Alm inte är på väg att få sparken, till DN.

– Det är inget som jag känner till att det skulle vara aktuellt, säger Grundström.

Vid 15.30-tiden återvänder Andreas Alm plötsligt till Karlberg igen och går in i ett möte med sportchefen Björn Wesström. Även vd:n Mikael Ahlerup dyker upp till mötet.

– Av respekt för våra anställda kommunicerar vi med våra medarbetare internt innan vi kommunicerar det externt, säger Ahlerup och fortsätter med ett "inga kommentarer".

Vid 16.30-tiden kommer Andreas Alm ut från mötet och lämnar Karlberg i sin bil utan att vilja lämna några kommentarer till de få journalister som är kvar. Timmen senare kommer även Wesström och Ahlerup ut. Locket är fortfarande på. "Eftersom vi inte har något att kommunicera kommer vi inte göra det heller", säger Wesström.

Det är första gången under dagen som Wesström och Ahlerup uttalar sig för några medier.

Senare under kvällen, vid 19.40, släpper AIK en kommuniké på sin hemsida där de meddelar att det inte finns något att kommunicera och att föreningen inte vill delta i "spekulationer".

AIK beslutar också för att skjuta på fredagens träning. Från 11.00 till 14.00.

På fredagsmorgonen meddelar AIK att Andreas Alm lämnar klubben, och flera medier rapporterar att det blir Rikard Norling som tar över.

AIK kallar till presskonferens klockan 11:00 på fredagen och bekräftar där att Rikard Norling tar över tränarposten.

– Jag har en stark passion för den här klubben. Att få stå igen som ansvarig tränare med betydligt mycket mer erfarenhet och kunskap än jag hade när jag var här sist gör att helhetskänslan är fantastisk, säger Norling.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM