”Knyts till platsen vid den aktuella tidpunkten”

FOTBOLL

Ny bevisning i matchfixningsrättegången

Analys av telefontrafik är åklagarsidans nya bevisning i den stora matchfixningsrättegången.

– De åtalade knyts till platsen vid den aktuella tidpunkten, säger kammaråklagare Johan Lindmark.

Samtliga åtalade i det stora matchfixningsmålet friades i Kristianstads tingsrätt i höstas. I dag inleddes förhandlingarna i Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Totalt är sex personer misstänkta för olika typer av mutbrott och utpressning i samband med misstänkt uppgjorda fotbollsmatcher under 2013 och 2014 i division ett södra. Det handlar om spelare i Kristianstads FF, och matcher mot Limhamn Bunkeflo, Halmia och Norrby.

Huvudvittnet, en idag 23-årig före detta mittback erkänner inblandning i matchfixningen, och gick själv till polisen varpå historien rullades upp.

”Hade inget annat val”

23-åringen har tidigare vittnat om att det skedde efter påtryckningar och hot från två av de andra åtalade, en 35-årig man och hans 44-årige kompanjon.

– Jag kände att jag inte hade något annat val än att ställa upp för att påverka matchen, har 23-åringen sagt.

Övriga fem åtalade nekar till brott, och åklagarsidans nya bevisning består av analys av telefontrafik.

– Tingsrätten ogillade åtalen för att det krävdes mer stödbevisning. Det här är stödbevisning som knyter de till platsen vid den aktuella tidpunkten. Det är personer som inte bor i Kristianstad vilket gör det hela så intressant, säger kammaråklagare Johan Lindmark.

Advokat Anders Tolke försvarar en 25-årig man som beskrivs som springpojken som tar den första kontakten med spelare i olika lag. 25-åringen dömdes i höstas av Göta hovrätt för medhjälp till givande av muta i matchfixningsmålet Gais-Värnamo.

”Inte redovisats tidigare”

Advokat Tolke är dock inte imponerad av den nya bevisningen.

– Den är ny på så sätt att den inte har redovisats tidigare men som min klient ser det är det inga konstigheter. Han har en stor mängd kontakter med en av spelarna som är en god vän, och så ser kontakterna ut även över längre tid. Vi tycker inte att det här gör någon skillnad, säger Anders Tolke.

Åklagare Johan Lindmark ställer sig dock frågande till varför 25-åringen även kontaktat de andra två åtalade spelarna.

– Han har kontakt med alla tre spelare samma dag. Vår teori är att han ringer runt till de tre spelarna för att han har i uppdrag att sammanföra de till ett matchfixningsmöte, säger Johan Lindmark.

Enligt åklagarsidan hålls detta möte några dagar senare, och där medverkade även 44-åringen.

”Aldrig förnekat det”

Advokat Thomas Magnusson försvarar 44-åringen:

– Min klient har aldrig förnekat det mötet. Dock har har han varit osäker på det exakta datumet, säger Thomas Magnusson.

44-åringen är inte bara åtalad för grovt givande av muta, utan också utpressning, övergrepp i rättssak och olaga tvång. Det samma gäller 35-åringen.

Båda menar dock att kontakterna med huvudvittnet handlar om helt andra spelskulder och inte är kopplat till något olagligt.

Att de har satsat pengar på en del av de misstänkta matcherna beror, hävdar båda, på att de spelar på oerhört många olika fotbollsmatcher.

Vann 180 000 samma kväll

Advokat Jonas Carlsson, som försvarar 35-åringen, berättar att hans klient satsade 200 000 kronor på en match i argentinska ligan – och förlorade allt.

– Men samma kväll vann han 180 000 kronor på en match i brasilianska ligan. Han har haft 13 rätt på Stryktipset fyra gånger på ett år, det måste vara unikt, säger Jonas Carlsson.

När det gäller 44-åringen omsatte han 50 miljoner kronor bara under ett drygt år, enligt hans advokat.

En siffra 44-åringen korrigerade utanför rättssalen.

– Det var 55 miljoner.

Rättegången fortsätter på onsdag och avslutas i nästa vecka. Åklagaren yrkar på fängelsestraff för samtliga åtalade förutom 23-åriga huvudvittnet som bör dömas till villkorligt.

Här är de åtalade

Man, 35 år

Åtalas för grovt givande av muta, utpressning, övergrepp i rättssak och olaga tvång.

Nekar till samtliga brott.

Är tidigare dömd till fängelse för grov misshandel och har figurerat i mål gällande narkotikasmuggling och vapenbrott. Beskriver sig själv som en storspelare.

Åklagaren yrkar på minst tre års fängelse.

Man, 44 år

Åtalas för grovt givande av muta, utpressning, övergrepp i rättssak och olaga tvång.

Nekar till samtliga brott.

Dömdes nyligen till 18 månaders fängelse i en matchfixningshärva i Norge men domen har överklagats, rättegången uppskjuten till i höst.

Före detta pokerspelare och vän med 35-åringen. Beskriver sig själv som en storspelare.

Åklagaren yrkar på minst tre års fängelse.

Man, 25 år

Åtalas för grovt givande av muta.

Fälldes i november i Göta hovrätt för medhjälp till givande av muta i samband med uppgjorda matcher, och är avstängd i två år från allt fotbollsspel av SvFF.

Beskrevs under tingsrättsförhandlingarna som en sorts springpojke, den hyggliga fotbollskillen som tar första kontakten. Bekant med 35-åringen och 44-åringen.

Åklagaren yrkar på minst sex månaders fängelse.

Målvakt, 25 år

Åtalas för grovt tagande av muta.

Nekar till brott.

Före detta målvakt i Kristianstads FF.

Stod i mål i de aktuella matcherna, påstås vara den som satte övriga två spelare i kontakt med de misstänka matchfixarna.

Åklagaren yrkar på minst sex månaders fängelse.

Ytterback, 26 år

Åtalas för grovt tagande av muta.

Nekar till brott.

Före detta ytterback i Kristianstads FF.

Påstås ha orsakat straff samt tagit gula och röda kort i aktuella matcher.

Åklagaren yrkar på minst sex månaders  fängelse.

Mittback, 23 år

Åtalas för grovt  tagande av muta.

Erkänner brott.

Före detta mittback i Kristianstads FF.

Vittnade under tingsrättsförhandlingarna om hur han tog gula och röda kort avsiktligt i de aktuella matcherna. Vittnade också om hur han utsattes för hot och påtryckningar av 35-åringen och 44-åringen.

Åklagaren yrkar på villkorlig dom.

ARTIKELN HANDLAR OM