Historisk hjälte – med egen sagoberättelse

avMichael Wagner

FOTBOLL

Andrew Stadler gick från klubblös i USA, via division fyra till Östersund

FALKENBERG. Östersunds FK:s fotbollsresa är imponerande.

Klubbens matchvinnare mot Falkenberg, Andrew Stadlers berättelse, är nog ännu vassare.

– Jag har jobbat mig upp genom svenska seriesystemet precis som Östersund, säger amerikanen till Sportbladet.

2010 var Andrew Stadler nyexaminerad från ett fotbollsstipendiat på George Washington University i USA, men klubblös.

– Min agent struntade i mig. Han fixade inte ens några provspel åt mig, säger han.

Då kunde han knappast gissa att han fem år senare skulle bli historisk som spelaren som låg bakom Östersunds Fotbollsklubbs första allsvenska seger någonsin.

Första starten

Efter ett inhopp hemma mot AIK fick amerikanen chansen från start borta mot Falkenberg.

Han passade fram till Emir Smajics 1-0 (37) och ordnade själv 2-0 (40).

– Det var inte lätt att spela den fotboll vi vill prestera den här ojämna planen. Men vi hade i alla fall två bra anfallskombinationer under den första halvleken. Det gav två mål, säger ÖFK-anfallaren Stadler.

– Vi var mycket bättre än Falkenberg i första halvlek, sedan vet jag inte riktigt vad som hände i andra. Det var inte att vi saknade en plan B, men det var väldigt svårspelat. Vi höll undan, det var det viktigaste, säger han om den historiska första segern, 2-1.

Superlativerna i framgångssagan om Östersund har varit många. Men frågan är om de inte bräcks av Andrew Stadlers egen berättelse.

Jobbade som portvakt

Han spelade high school-fotboll hemma i Wisconsin, fick ett universitetsstipendiat i Washington, men efter examen tvärdog karriären och han tvingades ta jobb som concierge, en slags portvakt, i en exklusiv bostadsbyggnad i huvudstaden – när han fick ett erbjudande om att spela fotboll i Sverige.

Med Färila IF.

I division fyra.

– En kompis till mig hade kontakt med Färilas manager Börje Gustavsson. Det var en chans för mig att börja om någonstans och hoppas att någon klubb skulle upptäcka mig.

Det blev bara tre matcher i fyran.

– Jag blev värvad till Sandviken, vi gick upp till division 1 och mötte Malmö FF i Svenska Cupen. Jag var bra och Malmös assisterande tränare Jörgen Pettersson värvade mig till Landskrona. Med dem gjorde jag bra matcher mot Östersund och på den vägen är det.

Mål i många divisioner

– Efter dagens match har jag gjort mål i division fyra, två, ett, superettan och allsvenskan i Sverige, säger amerikanen stolt.

Det är en fantastisk story.

– Yes, jag vet. Jag kan inte förklara hur otroligt det känns att göra mål och spela fram till ett för Östersund. Jag har inte fått spela så mycket på försäsongen heller.

Vad har du för matcher att jämföra dina två allsvenska matcher med?

– What? Inga. Det här är självklart de största matcherna jag spelat.

Vad har du för ambition?

– Att spela så många matcher som möjligt. Att göra avtryck. Mitt kontrakt går ut efter den här säsongen. Jag vill spela så högt upp jag kan. Drömmen är att spela i Holland eller Tyskland, säger 28-åringen på blandad svenska och engelska.

– Med det jag varit med om hittills så vet man aldrig vad som kan hända.

– Samtidigt är Östersund en väldigt speciell klubb. Vi har spelare från många olika platser. Vi är en tajt grupp och det känns väldigt roligt att vara en del av den historien, säger Andrew Stadler.

ARTIKELN HANDLAR OM