Då: Misshandlad Nu: Bäst på plan

FOTBOLL

Keita: "Jag hatar inte han som gjorde det”

Foto: TT

I måndags attackerades han av en supporter.
Fem dagar senare höll Aly Keita nollan mot Djurgården.
– Det har varit tufft. Tänk dig själv att du blir slagen och att hela Sverige ser det, säger Östersunds målvakt efter segern.

Det var årets värsta fotbollskandal. När Jönköpings Södra tog emot Östersund sprang en ung man in på planen och misshandlade målvakten Aly Keita. Vilket ledde till att domaren avbröt matchen. Sedan dess har det spekulerats i eventuella motiv och Keita har fått vänja sig vid rubrikerna.

– Det har varit tufft. Tänk dig själv att du blir slagen och att hela Sverige ser det. Det är inget roligt. Det ska inte få hända på en fotbollsplan: vår arbetsplats.

Ville spela direkt

Keita menar att han har en inre kraft, en styrka, som gjort att han kunnat hantera händelsen på ett balanserat vis.

– Det är tufft för vilken människa som helst, men jag är en stark person. Jag har varit med om många tuffa händelser i livet och kan gå vidare från sånt här.

Det var ingen tvekan att spela mot Djurgården?

– Absolut inte. Mitt fokus var att spela. Jag hoppades att min tränare litade på att jag var stark nog att spela matchen, vilket han gjorde.

Höll nollan mot Djurgården

29-åringen betonar att hela klubben, spelarna och tränaren Graham Potter varit ett viktigt stöd under veckan.

– Och hela min familj och alla vänner. Jag är tacksam för det. Jag älskar att spela fotboll.

Det märktes inte minst mot Djurgården. Aly Keita stod för en utmärkt insats, höll nollan i den rättvisa 1–0-segern och fajtades mot bortalagets tunga anfallare i straffområdet.

– Alla i laget gjorde en grym insats i dag.

Keita: ”Hatar inte honom”

Framöver ska han skickas på förhör hos polisen. Det har han i alla fall läst i tidningen. Ingen från ordningsmakten har ännu hört av sig, vilket Keita visserligen tycker är lite märkligt.

– Men det var kanske bra att jag slapp gå på förhör inför den här matchen.

Han har funderat en del på 17-åringen som attackerade honom och landat i... förståelse.

– Innan jag visste att det handlade om en 17-åring var jag mycket arg. Men jag har jobbat med ungdomar i Västerås, och en 17-åring kan göra misstag. Det finns inget hat från mig gentemot honom. Jag vill bara gå vidare.