Nya namn i Sveriges nya fotbollslandslag

avPatrik Brenning

”Valde mellan 70 spelare”

Ny förbundskapten – och flera nya namn.

Janne Andersson presenterade en del hel av vad han själv kallar för ”nytt blod” inför Sveriges VM-kval mot Nederländerna den 6 september.

Karl-Johan Johnson på målvaktssidan, Filip Helander och Oscar Wendt i försvaret, Niklas Hult, Alexander Fransson samt Marcus Rohdén på mitten och Norrköpingsanfallaren Christoffer Nyman längst fram. Det är de namn som sticker ut allra mest i Janne Anderssons första landslagstrupp.

”Var osäker på Wendt”

– Jag var osäker om Oscar Wendt ville vara med så jag ringde honom och frågade. Då blev han väldigt glad och ville väldigt gärna vara med, säger Andersson om Wendt som många menat borde fått chansen redan under Erik Hamréns styre.

Med i truppen är också Marcus Berg trots en Uefa-anmälan om en påstådd rasistisk attack under en Europa League-match med klubblaget.

– Det finns instanser som har till uppgift att göra det (bedöma vad som hänt) och vi låter dem göra det i lugn och ro. Allt annat blir spekulationer.

Helst hade Janne Andersson haft både Martin Olsson och Rasmus Elm med i truppen också men duon föll bort på grund av skador.

– Martin är tyvärr skadad och Rasmus Elm är en spelare vi är intresserade av men som inte kunde vara med, säger Andersson.

Valde mellan 70 spelare

Inför uttagningen identifierade Andersson och assisterande förbundskapten Peter Wettergren totalt omkring 70 spelare som de valde mellan. De som var helt solklara startspelare, de som kan slå sig in i framtiden och en hel del spelare någonstans mitt emellan.

– Det var ganska många som det var ganska jämnt emellan. Där fanns det mycket att väga in och värdera i själva uttagningsprocessen.

– Vi har också gjort ett medvetet val att inte ha en landskamp (innan mötet med Nederländerna). Då hade vi haft två dagar innan en landskamp, nu får vi möjlighet att träna med spelarna och jobba med dem hur vi vill spela. Det hade nästan var omöjligt att få till det annars.

Annars ville Andersson varken tala om spelsätt eller målsättning.

– Målet är att vi ska slå Holland den 6 september.

Vilka förväntningar kan de svenska fansen ha på ditt landslag?

– Jag vill se ett landslag som kämpar, springer och är beredda att fajtas där ute utan att prata taktiska delar. Jag vill verkligen se de egenskaperna. Vi ska kunna kunna springa rejält där ute på banan och det kan vi med den här truppen.