"Drömt om det sedan barndomen"

FOTBOLL

ANNECY. Det var det högsta jublet så långt på Stade Vélodrome.

När Islands största fotbollshjälte satte fötterna på fransk EM-mark.

– Något jag har drömt om sedan min barndom, säger Eidur Gudjohnsen.

Han har gjort flest landskamper av alla i EM-truppen, och flest mål i den isländsk landslagshistorien. Representerat klubbar som PSV, Chelsea och Barcelona.

Egentligen slutade Eidur Gudjohnsen i landslaget när Island missade VM i Brasilien efter playoff-förlusten mot Kroatien 2013.

– Jag bestämde mig aldrig helt för att sluta. Men jag var 35 år och utan kontrakt, allt var oklart. Det var en svår tid. Men sedan spelade jag regelbundet igen, coacherna ringde och undrade om jag ville komma tillbaka, de tyckte att jag fortfarande hade något att tillföra. Det var inget svårt beslut att tacka ja, säger Eidur Gudjohnsen.

Dröm förverkligad

I höstas gjorde han comeback – och i går blev drömmen verklighet mot Ungern.

– Det var fantastik. Ett riktigt stort ögonblick i mitt liv. Att spela i ett stort mästerskap har varit en dröm ända sedan barndomen. Att få delta med den inramningen, se de isländska fansen, hur de stöttade oss, det var fantastiskt, säger han.

Dånet från de blåklädda på läktaren när 38-åringen byttes in fem minuter från slutet, och tog över lagkaptensbindeln från Kolbeinn Sigthórsson, var det högsta så långt på Stade Vélodrome i går.

– Det var ett underbart ögonblick men jag kunde inte stanna upp för att njuta. Jag var för fokuserad på att komma in planen för att bidra, säger Eidur Gudjohnsen.

Besvikelsen stor

Tyvärr, ur Islands perspektiv, noterades en ännu högre ljudvolym bara tre minuter senare, när Birkir Saevarsson tvingades styra bollen i eget mål vilket betydde 1-1. Den ungerska, röda väggen släppte loss ett segervrål som bar hela vägen till åttondelsfinal.

– Vi hade jobbat hårt för att hålla nollan, det var en stor besvikelse hur vi kollektivt släppte in det målet. Sedan hade vi behövt ha lite tur också med matchens sista skott. Men tittar du på matchen som helhet så var oavgjort ett väldigt rättvist resultat, säger Eidur Gudjohnsen.

Sportbladet träffar Gudjohnsen i samband med Islands träning i Annecy under söndagen. På onsdag väntar ödesmatch mot Österrike i Paris, en match båda lagen måste vinna.

– Vi ska ta oss an den som de tidigare matcherna. Vi är kompakta, vi släpper inte till många mål eller chanser, det måste vi fortsätta med. Men också försöka vara lite mer självsäkra och äventyrliga i vårt anfallsspel, säger Eidur Gudjohnsen.

Prognosen för lagkaptenen Aron Gunnarsson, som utgick med ljumskproblem i 65:e minuten var mer positiva i dag. Han antas kunna starta mot Österrike på onsdag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Österrike

Barcelona

Island

Brasilien

Ungern