Afrikanska mästerskapen i fotboll

Stjärnan ska skjuta guldet till Kamerun

Av: 

Jennifer Wegerup

Gaelle Enganamouit är turneringens stora stjärna.

Foto: Bildbyrån

FOTBOLL

Kamerun och Nigeria är favorittippade.

Men Nigeria har inlett svajigare än väntat i Africa Women Cup of Nations.

I dag avgörs vilka som går till semifinal i mästerskapet där många av damfotbollens framtida stormakter nu möts.

Varannan damernas. Så även i Afrika. Där spelas Africa Women Cup of Nations sen 1991. Ännu betydligt mer i skymundan än herrarnas mästerskap men med växande publik och framgång. Även på damsidan är de afrikanska lagen kända för att förena teknik, snabbhet och fysik.

I takt med att kvinnors fri- och rättigheter utökas växer också damfotbollen. Precis som i nyligen spelade F17-VM, som gick i Jordanien, ses de afrikanska mästerskapen som en del av framtidens damfotboll.

– Det har varit ett stort intresse. Vi har försökt att inte ha för höga biljettpriser, för at folk ska ha råd och det var utsålt på invigningsmatchen, säger Simon Faustin Mvongo, som är en del i mästerskapsorganisationen.

”Hejar på våra lejoninnor”

De afrikanska dammästerskapen spelas i Kamerun och landets diktator Paul Biya har sagt att han hoppas att de ska öka intresset för landet, och turismen. Säkerheten är dock ett problem och mästerskapsarrangörerna var i fjol i Frankrike, för att lära sig hur man ordnar en stor turnering trots terrorhot. Mästerskapet har också föregåtts av korruptionsproblem, men när nu matcherna är i gång är entusiasmen stor.

– Damfotbollen är stor i Kamerun. Vi känner och följer laget och hejar på våra lejoninnor, säger supportern Marshal Efa Beko’o, till The Guardian.

Kamerun har inlett gruppspelet i grupp A helt efter förväntningarna med seger mot både Egypten och starka Sydafrika. Landet som gav världen Samuel Eto’o och Roger Milla ser allt fler kvinnliga stjärnor komma fram.

Nigeria, favoriten i grupp B, vann sin första match mot Mali med 6-0. Men sen fick man bara 1-1 mot Ghana, ett lag som kommer fram allt starkare.

Samtidigt vann Egypten i grupp A sin allra första mästerskapsseger, mot Zimbawe, med 1-0, ännu ett bevis på den snabba utvecklingen av damfotbollen i Afrika.

I kväll spelar Nigeria mot Kenya och lär trots de tappade poängen ta sig till semifinal utan problem. Nigerias fotbollsdamer har vunnit Afrikanska  mästerskapen nio gånger av elva. Nu, tolfte gången turneringen spelas, är dock hemmanationen Kamerun ett reellt hot.

Florence Omagbemi var som spelare och lagkapten i Nigeria med om att vinna mästerskapet fyra gånger. Något hon vill uppleva igen, nu som förbundskapten.

– Alla vill slå oss, vi är Nigeria. Vi kommer att få jobba extra hårt för att försvara titeln, säger Omagbemi till BBC.

Vill ta guld på hemmaplan

Värdnationen Kamerun, som kom trea 2012 och på andraplats 2014 vill nu vinna guld, tredje gången gillt och på hemmaplan.

– Vårt mål är att lyfta bucklan och vinna, vi har det som krävs, säger Kameruns förbundskapten Enow Ngachu.

En stor fördel för hemmanationen i titelkampen är att Gaelle Enganamouit är tillbaka efter att ha varit skadad. 24-åringen är regerande ”Afrifan Women’s Player of the Year” och blir mycket svårstoppad när det nu drar ihop sig till slutspel.

Supportern Adimo Uyauya, som tagit med sina döttrar, åtta och tolv år, för att se Kamerun spela har inga tvivel när han möter media:

– Vi vinner guld!

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Afrikanska mästerskapen i fotboll