Janne 47:e bästa tränaren i världen

Foto: TT
Janne Andersson.
FOTBOLL

Janne Andersson är världens 47:e bästa tränare i världen.

Åtminstone enligt FourFourTwo som uppmärksammar svensken på sin årliga lista.

– Men jag tar det ganska opersonligt, säger förbundskaptenen.

Efter skrällguldet med IFK Norrköping förra säsongen gavs Janne Andersson jobbet som svensk förbundskapten efter Erik Hamrén.

Här kommer nästa belöning:

53-åringens framgångar har också gett eko i fotbollsvärlden och ansedda FourFourTwo placerar honom på 47:e plats på sin årliga lista över världens 50 bästa fotbollstränare 2016.

Före bland andra Chris Coleman som nyligen förde Wales till en historisk EM-semifinal.

"Tålamod och hårt arbete lönar sig. Andersson vet det bättre än någon annan. Hans långsiktiga projekt baserades på att främja ungdomar och han var framgångsrik med de flesta av dem, särskilt Christoffer Nyman och Alexander Fransson”, skriver magasinet och fortsätter:

"Blir alltid bedömd"

Norrköping vann titeln sensationell 2015 och var starka mentalt och taktiskt för att övervinna alla utmaningar. Mästerskapstriumfen var den första för klubben sedan 1989 och 52-åringen fick det erkännandet han förtjänar”.

SVT var först med att uppmärksamma listan, men när Sportbladet når Andersson tar han inte utnämningen på ett särskilt stort allvar.

– Man blir alltid bedömd i den här branschen. Det finns många olika listor och jag tar det ganska opersonligt. Det är likadant som när det skrivs något dåligt om en, säger Andersson.

– Men det är klart att är roligt. Ett tecken på att vi gjorde något bra i Norrköping, tillägger han med betoning på "vi".

I listan bedöms tränarna i fem olika kategorier; titlar, taktik, filosofi, underhållning och talangförädling. Andersson för högsta betyg på den sistnämnda punkten.

I fjolårets lista hamnade Lars Lagerbäck på 41:a plats, men än så länge har FourFourTwo bara publicerat platserna 41-50 och Lagerbäck har, får vi anta, en högre placering att vänta.

Tittar på matcher

Janne Andersson om den första tiden som svensk förbundskapten:

– Det har varit spännande, en häftig utmaning. Nu åker jag mest och tittar på matcher och hälsar på klubbar. Jag har hunnit med fyra lag, men ska hinna alla innan året är slut. Det blir mycket fotboll.

Hur mycket har du VM-kvalet i tankarna?

– Man tänker ju alltid på nästa match, så VM-kvalet är i fokus. Men inte konkret särskilt mycket. Nu är vi inne i en process med sortering av spelare. Vi har många spelare att kartlägga under en kort tid.