Man med grismask riskerar fängelse

1 av 2
FOTBOLL

En man klädd i polisväst och grismask tände en bengal inför Malmö FF:s match mot Falkenberg i går.

Nu riskerar han inte bara straff för bengalbränningen – utan även fängelse, skriver Kvällsposten.

– Att ta på sig uniform och ge sken av att vara polis är olagligt, säger Jonatan Holst, pressekreterare hos justitieministern Morgan Johansson till tidningen.

Polisens relation till vissa MFF-supportrar är infekterad.

Under Malmö FF:s hemmamatch mot Falkenberg gjordes en protest.

”Olösta mord är inte aktuella. I Malmö är supportrar kriminella. Solidaritet med de avstängda. Frihet för Ultras” stod det på banderoller som vecklades ut inför avspark, skriver Kvällsposten.

En man som klätt sig i en polisväst hade också trätt en grismask över huvudet. Han brände av en bengal i samband med att banderollen vecklades ut.

Mannen greps och förhördes av polis under måndagskvällen innan han släpptes på fri fot igen. Man gjorde även en husrannsakan och nu utreds han för stöld, häleri och föregivande av allmän ställning.

– Han har också meddelats tillträdelseförbud till idrottsarenor de kommande tolv månaderna, säger Skånepolisens informationschef Lars Förstell till Kvällsposten.

"Domstolarna får bedöma"

Även klädseln med polisväst och grismask kan alltså vara straffbar.

– Så som det är formulerat i lagen är det att om du har på dig en uniform och ger sken av att tillhöra polisen så är det olagligt. Sen blir det en bedömningsfråga gällande vad ”ger sken” innebär. Det är något som domstolarna får bedöma, säger Jonatan Holst till Kvällsposten.

Att bryta mot lagen om föregivande av allmän ställning kan ge böter och upp till sex månaders fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM