Lyons 'Drottning' visade stor klass

FOTBOLL

Reggio Emilia, Italien. Det krävs en storspelare för att borsta av sig tidigare missar och skicka in en straff när Champions League-pokalen på spel.

Men vet ni?

Det krävs något mer för att i triumfens ögonblick bry sig om planens mest bedrövade förlorare.

För det krävs en Drottning.

Hör du sången, Lotta?

De sjunger för dig.

Ramsan är på franska, men texten är lättbegriplig. Med en kvart kvar av ordinarie tid kliver Eugénie Le Sommer av planen och de tillresta fansen från Lyon ser vem som ska in.

– Lotta, Lotta, Lotta, Lotta, Lotta.

Hyllade hjälte

De hyllar anfallaren som förärats smeknamnet La Reine, Drottningen, och efter åtta år gör sin sista match i Lyon. Lotta Schelin hör, hon måste höra, alla på arenan hör.

Sviterna av en lårkaka har hållit henne från startelvan i avskedsmatchen, men hon tänker inte låta den förstöra slutet.

32-åringen springer i djupled, i sidled, hemåt, allt i sprintfart. Hon piskar på lagkamraterna när de släpper in Alexandra Popps kvitteringsnick i slutminuterna. Hon slår hål i luften efter en hörna, vinner en närkamp mot Nilla Fischer, skjuter med högern, med vänstern, nickar.

Hon kliver fram i andra straffomgången när tronarvingen Ada Hegerberg har bränt sin och satt Lyon i en rävsax. Miss och finalen är körd. En centimeter snedträff på foten, en felläsning av målvakten, en snopen stolpe och Wolfsburg kommer med all säkerhet att vinna.

Lotta Schelin tar sats. Hela kroppsspråket utstrålar trygghet. Avspänt och coolt skjuter hon hårt och längst ute vid vänsterstolpen.

När Nilla Fischer och Élise Bussaglia bommar hänger hela turneringen på mittfältaren Saki Kumagai. Hon placerar in målet som gör att Lyon vinner sin tredje Champions League-titel.

Kramkalas

Lotta kramar matchhjälten. Hon kramar Louisa Necib, Ada Hegerberg och Wendie Renard.

Det som händer sedan är hela kvällens finaste scener. Medan Lyon studsar runt, segerrusiga och vilda framför sina tillresta fans, noterar Lotta Schelin vad som sker på andra sidan planen.

Där är Bussaglia tröstlös. Hon hänger med kroppen, rycker i konvulsioner, hukar för att kanalisera besvikelsen. Fransyskan spelade i Lyon fram till i somras då hon tillsammans med Lara Dickenmann flyttade österut.

Tröstade sumparen

Nu har hon sumpat finalen för sitt nya lag. Hon fick bra träff, bollen var hyfsat välplacerad, men Sarah Bouhaddi räddade.

Lotta Schelin skyndar dit och lägger armen om Élise. Hon viskar något, kramar igen, hårdare och hårdare. I ögonblicket går det inte att urskilja någon rivalitet, de är två vänner som hanterar en overklig situation. Necib kommer också dit. Tillsammans eskorterar de sin kompis, hon som dragit fotbollslotteriets jävligaste nitlott.

Snart ska de fira, vifta med flaggor och få håret nerstänkt i silverkonfetti, men det här är viktigare.

ARTIKELN HANDLAR OM