”Det är en dröm som går i uppfyllelse”

avPelle Strandman

FOTBOLL

Appelqvist OS-klar med minsta marginal efter skadan

Foto: Bildbyrån
Emilia Appelqvist.

Emilia Appelqvist befarade att hennes OS-dröm gick i kras på operationsbordet i våras.

Men mittfältaren kom tillbaka i sista stund och är nu högaktuell för spel i Rio.

– Det här är det största som hänt mig, säger 26-åringen.

En skada brukar sällan vara vältajmad, brukar det heta. Men i Emilia Appelqvists fall är frågan om det verkligen stämmer.

Drygt två månader efter att mittfältaren åkte på en meniskskada i en match med Djurgården återfinns hon nu på det svenska landslagets träningsläger inför OS på Öland och i Kalmar.

Något som har varit långtifrån givet.

– Ja, klart det var tungt när jag fick beskedet att det var en meniskskada och att det var en operation som behövde göras. De sa sex–åtta veckor, men man vet ju aldrig hur länge det blir. Det kändes tungt då, säger Emilia Appelqvist efter dagens avslutade pass på Guldfågeln arena och tillägger:

– Jag kände bara att ”nu gäller det att knyta näven och köra på”. Jag bestämde mig för att ge allt tills truppen togs ut.

”Det gick precis”

Sagt och gjort.

Fem omgångar efter knäskadan borta mot Piteå i början av maj var Appelqvist tillbaka på planen – och gjorde mål direkt när hon byttes in i förlustmatchen hemma mot Umeå.

Bara två dagar senare togs hon ut i Pia Sundhages 18-mannatrupp till OS.

En vältajmad comeback med andra ord.

– Det är alltid svårt att veta hur det ska bli när man gör en titthålsoperation. Men det såg bra ut och allt har gått bra. Jag visste ingenting innan men jag hoppades att det skulle gå bra. Men det gick precis och det är jag verkligen glad över.

Sedan dess har det blivit ytterligare tre matcher i damallsvenskan och totalt tre mål sedan comebacken.

Chansning som gick hem

Appelqvist har onekligen rullat i gång – men medger samtidigt att Pia Sundhages uttagning var något av ett vågspel.

– Klart att det var en chansning, men nu har det känts bra. Jag hade tränat på bra och kände att knäet var helt. Jag är väldigt glad att de ville ha med mig.

Du är inte rädd att åka på något bakslag?

– Nej, jag är inte det. Man kan ju aldrig veta säkert men vi har varit noga med rehab och jag har kunnat träna på för fullt och spela matcher. Det känns väldigt skönt.

Och du verkar vara inne i en bra målform för att vara en sittande mittfältare?

– Ja, det har inte varit min styrka direkt. Jag har mest haft en balanserande roll i mina tidigare lag. Jag har varit offensiv mittfältare i tidigare år, men det händer ju inte så ofta att man gör tre mål på fyra matcher. Men ibland är man på rätt ställe och det är skönt att få sätta dit dem och hjälpa laget.

”Dröm som går i uppfyllelse”

I morgondagens OS-genrep mot Japan kan Appelqvist räkna med åtminstone ett inhopp. Det är hård konkurrens på det centrala mittfältet där bland annat rutinerade Caroline Seger och Lisa Dahlkvist gör anspråk på en startplats.

Men med endast två dagars vila mellan matcherna i Brasilien lär Pia Sundhage ge många i sin 18-mannatrupp speltid. Och skulle Emilia Appelqvist få möjligheten att starta är hon redo.

– Jag har fått starta några matcher här under våren och jag har känt mig trygg i det. Skulle jag få chansen att starta så kommer jag ta den. Men det är en konkurrenssituation med bra spelare så det gäller att göra sitt yttersta på träningarna.

Mindre än en vecka kvar till avfärd nu. Hur kul ska det bli att spela OS i Brasilien?

– Att bli uttagen till det här var det största som har hänt. Och att få uppleva ett OS på plats i Rio och Brasilien känns fantastiskt kul. Det är en dröm som har gått i uppfyllelse. Det ska bli jätteroligt, säger Emilia Appelqvist.

Damernas fotboll i OS avgörs mellan den 3 och 19 augusti.