”De bör tänka om”

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

AIK valde bort fystränare – sågas av konkurrenterna

Efter SM-guldet slutade ”den bästa fystränaren AIK haft” – utan att någon ny värvades.

Mitt i krisen kritiseras mästarnas beslut av rivalerna.

– AIK bör tänka om. På den här nivån kan man inte tro att en person ska vara specialist på allting, säger Mjällbys assisterande tränare Anders Torstensson.

Titta längst ner i allsvensken – vad sticker ut för lagen där? Sanslös otur?

Kanske det, men en annan beröringspunkt mellan AIK och Trelleborg är att båda saknar fystränare. Något alla andra lag har.

– Jag kan bara bedöma frekvensen av skador, där har vi klarat oss väldigt bra. Som vi tänker är det viktigt att vi är fler än huvudtränaren, det hade inte fungerat utan fystränaren, säger Kalmars lagledare Ola Ragnarsson.

Låg bakom Dif:s guld

– Det tillhör att ha professionella spelare, att det är vikigt att de får experter inom olika områden, säger Gefles tränare Per Olsson.

Thomas Lindholm var en av männen bakom Djurgårdens guld 2002 och 2003. Han gick över till AIK, la om spelarnas fysträningar och följde laget från superettan till SM-guld. När han i vintras slutade summerade dåvarande tränaren Mikael Stahre att Lindholm varit den bästa fystränaren han arbetat med.

Ändå togs ingen ny in.

– Fystränare och fysträning är inte detsamma, det måste man förstå, säger AIK-tränaren Björn Wesström och fortsätter:

– Vi har nu två naprapater (Tomas Fransson och Luis Oyarzo) i stället för en. De hjälper till. Problemet med Thomas var att han var jätteduktig, men hade svårt att kombinera oss med sitt andra yrke.

Hur har skillnaden blivit?

– Skillnaden är att vi nu har en bättre länk till skadade spelare som ska slussas in i träningen igen.

”Väldigt få skador”

Men flera lag tycker att två dubbelarbetande naprapater inte hade räckt till

i deras klubbar.

– Det är omöjligt att höja kvaliteten utan en fystränare. Vi har fått väldigt bra resultat i styrka och kondition, men också väldigt få skador, säger Mjällbys assisterande tränare Anders Torstensson.

Hur ser du på AIK:s lösning?

– AIK bör tänka om. På den här nivån kan man inte tro att en person ska vara specialist på allting. Det behövs någon som bevakar de här bitarna. Det är min personliga åsikt.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN