Laul: Hamrén lär kolla en Freddie-comeback med Ibrahimovic

1 av 2 | Foto: Robert Laul.
FOTBOLL

Innan vi diskuterar OM Fredrik Ljungberg ska komma tillbaka till landslaget och VAR på planen han i så fall ska användas måste vi klara av en annan fråga:

FÅR han komma tillbaka – för Zlatan?

Tidigare har det hetat kring Fredrik Ljungbergs eventuella landslagscomeback att ”Jag ställer upp om det blir kris”.

Men i går tillfördes nytt bränsle.

En av agenterna på Londonbaserade byrån First Artist gjorde ett oväntat utspel för nätsajten Newzglobe:

– Freddie vill gärna spela för landslaget igen, han är verkligen sugen på landslaget, ska Fifa-agenten Marlon Fleischman ha sagt.

Hans kollega – Fleischmans chef och personen som vanligtvis brukar uttala sig kring Ljungberg – tonade senare ner utspelet för Sportbladet men dementerade det inte heller:

– Jag tror att det Marlon ville säga är att om det blir Europa, om det går bra där och om landslaget skulle fråga – då skulle Freddie bli smickrad, sa Phil Smith.

Kanske till ett Champions League-lag

Låt oss för enkelheten strunta i agenterna. Vi räknar inte heller med att Fredrik Ljungberg kommer ge ett rakt besked den närmaste tiden. Vi får fundera själva i stället.

Tydligen vill han vid 33 års ålder tillbaka till Europa. Han kan gå som free transfer från Chicago Fire. Sju klubbar uppges vara intresserade men ingen av dem lär vara ett förstaval, då hade agenternas uttalanden sett annorlunda ut.

Ponera att någon av klubbarna som är kvar i Champions League blir i behov av att värva en kantspelare, och det är inte alltför långsökt att tro att Ljungbergs namn dyker upp i diskussionen – och att han i så fall skulle säga ja ganska snabbt.

(En övergång till Zlatan Ibrahimovics Milan hade så klart varit extra kittlande ... men jag återkommer till det).

Gör den gamle landslagskaptenen en stark klubblagsvår måste förbundskapten Erik Hamrén ta ett nytt snack med honom, likt det parterna tog i La Manga i våras – men med betydligt större möjlighet till ett resultat.

”Du ska fan inte ge mig några råd”

Fast det finns som sagt ett krux till.

Även om huvudpersonerna aldrig själva – i varje fall inte offentligt – sagt ett ont om varandra vet vi som följde landslaget på nära håll under mästerskapen -04-06-08 att det fanns en ganska klar konflikt mellan de två största stjärnorna.

På en presskonferens hösten 2004 sa Fredrik Ljungberg att han kunde ge Zlatan Ibrahimovic goda råd i relationen med medierna. När Fredrik senare kom tillbaka till spelarhotellet möttes han av en upprörd Zlatan:

– Du ska fan inte ge mig några råd, ska den heta diskussionen ha gått.

Det var gester och hyschningar under matcher, och gamla spelare man pratat med har berättat bilden inte överdrevs av medierna, möjligen tvärtom.

Fredrik Ljungberg lämnade landslaget som lagkapten och även om han garanterat inte ställer några krav att få tillbaka bindeln, är jag helt övertygad om att Erik Hamrén kollar läget med nuvarande kaptenen Zlatan Ibrahimovic hur han ser på en eventuell ”Freddie”-comeback.

På vilken plats ska han användas?

Jag tror inte Zlatan har några problem med det. Zlatan är i dag en annan Zlatan än den som hamnade i kontroverser för några år sedan. Kanske skulle det till och med gå att utnyttja ”Ljungan” i den position som ”nya landslaget” ännu inte riktigt fått fart på, nämligen den släpande rollen strax bakom ”Ibra”. Lyckas de hitta varandra utanför planen, är det givetvis enklare att hitta varandra på gräset också.

Annars vet jag inte riktigt var Fredrik skulle användas. På vänsterkanten har Emir Bajrami sett intressant ut och till höger finns alternativ i både Johan Elmander och Sebastian Larsson.

Hur man än vänder och vrider på det: gör Fredrik Ljungberg en stark vår i klubblaget och brinner för en comeback – klart att han ska testas i Blågult igen.

Kanske kan Erik Hamrén locka med en av sina segercigarrer som fredspipa?

ARTIKELN HANDLAR OM