”Skriker han ska döda mig”

FOTBOLL

Mendes galna match – rekordmål, mordhotad och utvisad

Kalmar. Först historiens snabbaste målskytt i allsvenskan. Sedan blå­slagen – och mordhotad.

Bara för att i momentet efter själv få rött kort.

– Det är ett mirakel att vi vinner i dag, säger ­Kalmar FF:s rekordman Daniel Mendes efter 1–0 hemma mot tabellettan.

Efter den märkliga matchen på Fredriksskans skulle det kunna produceras tre-fyra texter om Daniel Mendes.

Ändå spelade han bara i 26 minuter. Häng med nu:

✓Rekordmålet.

Efter 6,4 sekunder – nytt rekord för allsvenskan – satte Daniel Mendes 1–0.

– Vi hade fått order om stressa från minut ett till tio. Vi skulle jaga på allt. Och ­direkt vid avspark tänkte jag att jag skulle stressa deras mittback.

Och Mendes våldsamma offensiva löpning betalade sig direkt.

Markus Holgersson fick bollen rullande emot sig och klippte till – bara för att i momentet efter se bollen ta på Mendes axel och sedan vidare i en båge över Pär Hansson i Hif-målet.

”Kan inte gräma mig”

– Jag fick en bra träff. Det var därför bollen gick i mål. Jag kan inte gräma mig för den missen hela livet, hoppas jag får ett assist i rekordböckerna, säger Holgersson med ett leende efter matchen.

– Direkt när bollen lämnade min axel såg jag att den skulle gå i mål. Det här blir ett svårslaget rekord, säger Daniel Mendes själv.

✓Blåöga & mordhotad.

Daniel Mendes for med full kraft in i HIF:s mittfältare Ardian Gashi som blir vansinnig och petar in ena fingret i Daniel Mendes öga som blir till en ”blåklocka”.

– Han trycker upp fingrarna i mitt öga och skriker gång på gång jag ska döda dig, jag ska döda dig, säger Mendes.

✓Utvisningen.

– Jag försöker bara komma undan och skydda mig från att han ska peta ut mina ögon. Därför tar jag det greppet. Jag är ingen bråkstake, men jag måste få skydda mig. Att jag får rött kort ­direkt för det känns helt fel, säger Mendes.

Gashi friades helt

Helsingborgs Ardian Gashi tycker Mendes borde fått rött kort – direkt för tacklingen. Men den friade Daniel Stålhammar helt.

– Tacklingen var våldsam och jag blev förbannad. Att jag sedan säger att jag ska döda honom är en sak, att mena det är en annan. Det blir tumult och jag uppfattar inte ens att Mendes tar grepp om min nacke, säger Gashi.

Trots utvisningen och en klassisk ”blåklocka” stod Daniel Mendes där till slut som en vinnare – och rekordman.

– Jag får tacka Gud och mina lagkamrater för den här segern. Jag vågade inte se resten av matchen utan gick här nere i korridorerna, att vi till slut höll undan är ett mirakel, säger Daniel Mendes med ett leende.

ARTIKELN HANDLAR OM